Salah Şehade'yi Rahmetle Anıyoruz

Salah Şehade'yi Rahmetle Anıyoruz

Kassam’ın Kurucusu Komutan Salah Şehade 9 Yıl Önce Vahşice Şehid Edildi

FİEM- Dokuz yıl önce böyle bir günde Filistin halkı ve davası, Siyonist terör rejiminin vahşi bir saldırıyla katlettiği cihad ve direniş komutanlarından birine veda etti.

22 Temmuz 2002 gecesi Siyonist işgal uçakları nüfus bakımından yoğun bir bölgeyi attığı füzelerle kül yığınına çevirerek, Kassam komutanı şehit Salah Mustafa Mahummed Şehade'nin yanında 17 masum insanın daha şehit olmasına ve 150'den fazla kişinin de yaralanmasına neden oldu.

Salah Şehade, 1953 yılında Beyt Hanun'da doğdu. Doğumuna rastlayan yıllarda, Siyonist işgal rejimi yeni kurulmuş ve Filistin toprakları İngiliz himayesindeki işgalciler tarafından gasp edilmeye başlanmıştı. Öğrenim hayatına Yafa şehrinde başladı. Ortaöğrenimini de Gazze'deki bir okulda başarıyla tamamladı. Üniversite öğrenimi esnasında  Türkiye başta olmak üzere pek çok ülkede mühendislik ve tıp üzerine çalışmalar yaptı.

1984'te işgal güçleri tarafından işgal karşıtı hareketlere destek verdiği şüphesiyle tutuklandı. Hakkındaki suçlamalar işgal güçlerince kanıtlanamadı. Ancak, iki yılını olağanüstü şartlarda  tutukevinde geçirdi.

Serbest kalmasının ardından, 1986 yılında, Gazze İslam Üniversitesi'nde  Öğrenci İşleri Müdürlüğüne atandı. İki yıl bu görevi yürütmesinin ardından, 18 Ağustos 1988 tarihinde tekrar tutuklandı ve aylarca işkence altında sorgulandı. Bununla beraber,  işgal güçlerine bağlı ajanlar, hakkındaki hiçbir iddiayı ispatlayamadılar. 

14 Mayıs 1989 tarihinde, farklı suçlamalarla işkence altında sorgulanan Salah Şehade, İslami Direniş Hareketi Hamas'ın askeri kanadını oluşturmakla suçlanarak ağır işkencelere tabi tutuldu. Bu dönemde Salah Şehade, işkence altında 200 gün tutuklu kaldı.

Bu  tutuklamanın sonrasında, Gazze'nin kuzeyinde 10 yıl boyunca İslami Direniş Hareketi Hamas'ın askeri kanadında lider pozisyonunda görev yapı. Bu dönemde, iki işgalci Siyonist askerin kaçırılması olayının emrini verdi.           

Şehid Salah Şehade, Hamas'ın askeri kanadının  ilk kurucularındandı. Askeri kanadın ismi, "Filistin Mücahidleri" olarak belirlenmişti. Askeri kanadın hücrelerini oluşturmuş ve şekillendirmişti, silahlı kanadın eğitimlerine nezaret ediyor ve işgalci askerlere yönelik silahlı saldırıları yönetiyordu.
        
Yahya Ayyaş'ın şehadetinin ardından, Hamas'ın askeri kanadının komutanlığına atandı. Şehadetine kadar bu görevini devam ettirdi. 22 Temmuz 2002'de işgalci Siyonistlerin hava saldırısında şehid oldu.   
    
Salah Şehade evli ve 6 çocuk babasıydı. Hanımı ve 14 yaşındaki kızı da şehid edildiği hava saldırısında hayatını kaybetmişti.