Rusya: İran ile Suudi Arabistan Arasında Arabuluculuk Yapabiliriz

Rusya: İran ile Suudi Arabistan Arasında Arabuluculuk Yapabiliriz

Rusya, Suudi Arabistan ile İran arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu duyurdu

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Salı günü Rusya, Suudi Arabistan ile İran arasındaki ilişkileri yeniden kurmak için arabulucu rolü oynamaya hazır olduğunu ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov , "Bizden isterlerse Suudi Arabistan ile İran arasında arabulucu rolü oynamaya hazırız" dedi.

Rusya'nın iki tarafla temas halinde olduğunu ve ülkesinin, kendi ifadesiyle, aralarındaki yanlış anlaşılmanın yapıcı bir diyalog çerçevesinde çözülmesini desteklediğini vurguladı.

Geçen Eylül ayında, İran parlamentosunun Ulusal Güvenlik Komitesi sözcüsü "Abolfazl Amawi", Suudi Arabistan ile diyaloğun diplomatik ilişkileri yeniden kurma aşamasına ulaştığını ve yakında yeni bir ikili müzakere turu düzenleme olasılığının bulunduğunu söyledi.

Bu yılın başlarında İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdollahian, Tahran'ın Suudi Arabistan ile karşılıklı büyükelçiliklerin yeniden açılmasını desteklediğini ve Irak'ın iki ülke arasındaki diyaloğu geliştirmedeki rolünü takdir ettiğini söyledi.

Son aylarda, iki ülke ile sınır paylaşan Irak'ta İranlı ve Suudi yetkililer arasında birkaç tur görüşme yapıldı ve son tur geçen Nisan'dı.

Ocak 2016'da Suudi Arabistan, Tahran'daki Riyad büyükelçiliğine ve Meşhed kentindeki (doğudaki) konsolosluğuna yapılan saldırıların ardından, krallığın Suudi Şii din adamı "Nimr al-Nimr" in idamını protesto etmek için İran ile ilişkilerini kesti,

Suudi Arabistan'ın başını çektiği Körfez ülkeleri, İran'ı bölgede yayılmacı bir "Şii gündemine" sahip olmakla ve Tahran'ın inkar ettiği Irak, Yemen, Lübnan ve Suriye de dahil olmak üzere Arap ülkelerinin içişlerine karışmakla suçluyor.