Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Riba kıskacı

Dolar aldı başına gidiyor derken yarın yükseldiği gibi düşebilir de.

Dolar... Tarihin en büyük illüzyonu olan şu "büyülü yeşil kağıt" üzerinde söylenecek çok söz var..

Riba ya da faiz; paranın değeri üzerinden yapılan belli orandaki haksız kazanca denir. Dolar"da paranın tamamı haksız bir kazanç. Bu kağıt parçası, dünya derin devleti tarafından üretilen bir "dünya parası" ve karşılığı yok.

Global kapitalizm dediğiniz şey aslında dünya derin devletinin "resmi ideolojisi" ama artık o da bitti.. Dünyanın dev örgütleri ve şirketlerinin bazıları dünya derin devletinin örtülü KİT"i.

ABD, dünya derin devletinin taşeronu. Dolar bu merkez tarafından üretilip, FED"e kiralanıyor..

Dolar kullanarak aslında, dünya derin devleti ile bir şekilde işbirliğine girmiş oluyoruz.

FED, dünyanın en büyük kalpazanlığının suç ortağıdır.. Bu kirli oyununun paravan örgütüdür.. Dünya derin devletine yardım ve yataklık eden bir örgütüdür..

Demokrasi ve özgürlük, vahşi kapitalizm için bugüne kadar adeta makyaj malzemesi olarak kullanıldı. Dolar"ın karşılığı yok. Dolar"ın %3"ünün kağıt ve mürekkep karşılığı sözkonusu. %97"si kaydi para. Yani sadece manyetik bir kayıt.

Dolar üzerinden kâr sağlayanlar, dünya derin devletinin finansal sömürüsünün ortağı haline geliyoruz farkında olmadan.. Gerçek şu ki, dolar, finansal tetikçilerin tabancasındaki kurşun gibidir..

Dolar sözkonusu olunca, yüzde şu kadar faiz değil, ifade edilen değerin tümü üzerinden gerçekleştirilen bir nitelikli dolandırıcılık, gasp sözkonusudur..

Dolar"a verdiğiniz faizi düşürürseniz, dünyanın başka yerinde dolara daha fazla faiz veren bir ülkeye, bir tıkla yüzmilyonlarca dolar anında transfer edilebiliyor ve piyasanın dolar talebini karşılayamadığınız anda dolar tavan yapıyor, faiz artıyor, bu kez dolar girişi arttığı için döviz fiyatları düşüyor. Finansal tetikçiler, önce döviz üzerinden, sonra faiz üzerinden vurgun yapıyorlar.

Bu arada borsa yükselirken ve düşerken birileri vurgun yapıyor.. Döviz, faiz, borsa şeytan üçgeninden göz göre göre soygun yapılıyor.. Enflasyon ve faiz ikiz kardeş gibi. Para, mal ve emeğin karşılığı ise, nasıl oluyor da birileri bu ölçüye müdahale edebiliyor.

Demek ki, sorun sadece riba ile sınırlı değil.. Enflasyon olan yerde faiz kaçınılmaz. Enflasyon varsa faiz de olacaktır.. "Enflasyon=faiz" riba olmayacaktır o zaman. Kamunun yatırım için ihtiyaç duyduğu kaynak karşılıksız basılan paraysa, enflasyon kaçınılmaz olacaktır. Bu da "helal" bir piyasanın sanılandan daha sofistike bir konu olduğunu gösteriyor bize. Bugünki para ve banka sistemi varolduğu ve bizim bunu kullanmaya devam ettiğimiz sürece çözüm mümkün olmayacak..

Peki burada ilk "haram" ne? İlk yanlışı kim yaptı?

Kendi paranız temiz diyelim, dış ticarete kapılarınızı kapatamayacağınıza göre, dış alım ve satımlarda döviz kullanacağınıza göre steril bir piyasa mümkün mü?

Sanırım bu konuyu yeniden düşünmemiz, dini referanslarla ilgili bilgi ve algımızın doğru olup olmadığını yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor.. Daha doğru bir ifade ile, asrın idrakine İslam"ı söyletmemiz gerekiyor..

Bütün dünyada kapsamlı bir reformu mu bekleyeceğiz, helal bir piyasa için. Bu mümkün olmasa gerek. O zaman ne yapmamız gerek.. Piyasa artık mal mübadelesi şeklinde olmuyor ve gerçek para son derece zor, pahalı ve riskli. Yani "kaime" (Para yerine ikame edilen kağıt para / Banknot), hatta plastik ve sanal para zorunlu..

Riba haramdır. Riba nedir ve bundan nasıl sakınacağız? Herkesin bunun üzerinde düşünmesi gerek.. Sadece gelecekte değil, bugün bu işi nasıl başaracağız. Sadece İslam ülkelerinde değil, Müslümanların yaşadığı her yerde Müslümanca bir yaşam için ne yapmamız gerek?

Yeni içtihatlara muhtaç olduğumuz açık.. Sloganlar derdimize şifa değil.. Vatikan gibi vicdan sahibi birçok ekonomist artık bu kapitalist düzenin ilanihaneye böyle devam etmeyeceği görüşünde. Şimdi, tam da asrın idrakine İslam"ı söyletme zamanı.

Dolar da, euro da sadra şifa değil. Milletlerarası bir denetimle güvenilirliği garanti edilen bir vadeli işlemler ve uluslararası ticarette geçerli yeni bir sanal paraya ihtiyaç var.. Kayıtdışı işlemler ve vergi kaybına karşı belki bu sistem bir çözüm olabilir.

Altın, borsa, petrol en çok manipülasyonun gerçekleştiği, spekülatörlerin iş çevirdiği adresler..

Global kapitalizm, ABD gibi ülkelerde nüfusun yüzde biri üzerinden servetin %99"unu kontrol ettiği, nüfusun yüzde 99"unun servetin %1"ine sahip olduğu ortamlarda para gibi, adalet de, barış da, özgürlük de sanaldır.

Selâm ve dua ile..


 
akit

Bu yazı toplam 1977 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar