Prens Selman'a Karşı Gelenler Öldürüldü

Prens Selman'a Karşı Gelenler Öldürüldü

Suudi Arabistan'da infazlar sürüyor

Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları, Suudi Arabistan'daki Al-Howeitat kabilesinden üç uyruklunun, aşiretlerin NEOM projesini reddetmesi üzerine planlı bir şekilde infaz edilmesinden endişe duyduklarını belirterek yetkilileri süreci durdurmaya çağırdı.

BM uzmanları, "Terörizmle suçlanmalarına rağmen, NEOM projesi adına zorla tahliyelere ve The Line adlı 170 kilometrelik doğrusal bir şehrin inşasına direndikleri için tutuklandıkları bildirildi."

İdam edilecek üç kişi Shadly Ahmad Al-Huwaiti, Ibrahim Salih Al-Huwaiti ve Atallah Moussa Al-Huwaiti. 5 Ağustos 2022'de idam cezasına çarptırılan sanıkların cezaları, 23 Ocak 2023'te Özel İhtisas Ceza Mahkemesi tarafından onandı.

BM uzmanları, BM web sitesinde yaptığı açıklamada, kabilenin diğer üç üyesinin uzun hapis cezalarına çarptırıldığını paylaştı .

Uzmanlar, "Uluslararası hukuka göre, ölüm cezasını henüz kaldırmamış olan Devletler, bunu yalnızca kasten öldürmeyi içeren 'en ciddi suçlar' için uygulayabilir." "Söz konusu eylemlerin bu eşiği karşıladığına inanmıyoruz. Altı kişinin tamamı, terör suçları ve finansmanıyla mücadeleye ilişkin aşırı muğlak 2017 Suudi yasası uyarınca suçlandı."

Uzmanlara göre, Özel Usuller tarafından birkaç kez dile getirildiği gibi, bu yasa uluslararası hukukla uyumlu görünmüyor.

Suudi yetkililer, Ocak 2020'den bu yana NEOM projesi adına Al-Howeitat kabilesi üyelerini üç köydeki (Al Khuraiba, Sharma ve Gayal) evlerinden ve geleneksel topraklarından çıkarmak için bir dizi eylem gerçekleştirdi.

Sürece dahil olacaklarına ve adil tazminat alacaklarına dair vaatlere rağmen, iddiaya göre birçoğu yeterli tazminat ödenmeden tahliye edildi ve evleri yıkıldı.

İlk protestolar sırasında, kabilenin bir üyesi olan Abdul Rahim Bin Ahmed Al-Huwaiti, Suudi Özel Kuvvetleri üyeleri tarafından kendi evinde öldürüldü.

'NEOM' PROJESİ NEDİR, AMACI NEDİR?

İngilizce “new” (yeni) ve Arapça “müstakbel” kelimelerinin ilk harflerinden alan proje, Suudi Arabistan’ın çölde ütopik şehir projesi olarak görülüyor. Veliaht prensin petrol dışındaki gelirleri çeşitlendirmeyi hedefleyen 2030 vizyonunun önemli ayaklarından birini oluşturuyor ve Suudi Arabistan’ın Ürdün ve Mısır sınırında Kızıldeniz sahili üzerinde 26 bin 500 kilometrekare bir alan üzerinde hayata geçirilmesi planlanıyor.

Suudi Arabistan Prensi Muhammed bin Salman, geçen hafta yaptığı açıklamada, dokuz milyon insanı barındırması beklenen devasa bir ekonomik bölge olan 500 milyar dolarlık amiral gemisi projesi NEOM'un kısmen 2024'te beklenen tahvil satışı yoluyla finanse edileceğini söyledi.

Kentin ilk aşamasında, yapım maliyetinin yarısını Krallığa ait Kamu Yatırım Fonu'ndan gelecek olan 319 milyar dolara mal olacağını söyledi. Suudi Arabistan ayrıca, bölgede kurulan şirketlere yatırım yapacak olan NEOM ile bağlantılı bir fon için 300 milyar riyal tahsis edeceğini duyurdu.

NEOM PROJESİ NEREDE?

Line kentinin Ülkenin kuzeybatısında Kızıldeniz’in ve Suudi Arabistan’ın; Mısır ve Ürdün’e olan sınırları yakınlarında inşaatına başlandı. Veliaht Prens, kentin alanının 120 kilometrekarelik bir sahil şeridi boyunca uzayacağını ve çölü kapsayan bir proje olduğunu söyledi.

Kent 500 metre yüksekliğinde, 170 km uzunluğunda iki aynalı dış cephe arasında sıkıştırılmış, farklı kentsel kullanımlar için 200 metre genişliğinde yeni bir yapı olarak tasarlandı. İçerisinde geniş yollar, bahçeler ve hatta bir stadyum olacağı belirtildi.

Veliaht prens, NEOM'u yeni bir kentsel yaşam biçimi olarak lanse etti, arabaların ortadan kalktığı ve bölge sakinlerinin doğaya daha bağlı hissetmelerini sağladığı bir kent hayali çizdi. Fakat projeye gelen eleştirilerde Line kentinin bir hapishaneyi andırdığı söylendi.

AJANSLAR TEVHİDHABER