Oturmak'tan Ölebilirsiniz!

Oturmak'tan Ölebilirsiniz!

Bütün araştırmalar aynı sonucu veriyor; hareketsizlik, insan ömründen çalıyor!

ABD, Kanada, Avustralya ve İskoçya'da son yıllarda yayınlanan hareketsiz yaşam tarzıyla ilgili beş ayrı makale, günde 3 saatten az oturmanın, yaşam süresini yaklaşık 2 yıl uzatabileceğini gösteriyor.

Araştırmaya katılanlar, 3 saatten az, 3-6 saat ve 6 saatten fazla hareketsiz kalma ile televizyon izleme sürelerine göre sınıflandırıldı.

2005-2006'da 18 yaşın üzerindeki Amerikalılar'ın katıldığı ve daha sonra 2009-2010'da tekrarlanan araştırmalar, televizyon karşısında geçirilen sürenin 2 saatle sınırlandırılmasının, ömrü 1 yıl 3 ay uzatabileceğini ortaya koydu.

ABD Kanser Birliği tarafından yapılan ve 123 bin 216 kişinin katıldığı, 2010 yılında yayınlanan bir araştırma ise günde 6 saatten fazla hareketsiz kalanların ölüm riskinin, günde 3 saatten az hareketsiz kalanlardan yüzde 20 daha yüksek olduğunu gösteriyor. Erkeklerde ölüm riski yüzde 17, kadınlarda ise yüzde 37.

KANDAKİ ŞEKER VE YAĞ ORANINI ETKİLİYOR

Lozan Üniversitesi'nden Peter Katzmarzyk ve ekibi, bazı araştırmaların, fazla oturmanın bacak kaslarını hareketsiz bıraktığını ve dolayısıyla kandaki şeker ve yağ oranını kötü etkilediğini gösterdiğini belirterek bu araştırmada ise uzun süre hareketsiz kalmanın ya da televizyon izlemenin yaşam süresini kısaltabileceğini belirlendiklerini ifade etti.

Hareketsiz yaşam tarzının, diyabet ve kalp-damar hastalıklarını tetiklediği ve ölüm riskini artırdığı biliniyor.

Dünya Sağlık Örgütü, sağlık için yetişkinlere haftada en az 150 dakikalık fiziksel aktivite öneriyor.

aa