ÖSYM ayrımcılıktan vazgeçmeli

ÖSYM ayrımcılıktan vazgeçmeli

Üniversiteye giriş sınavının sonuçlarının açıklanmasının ardından yapılan tartışmalara ilişkin olarak Özgür Eğitim-Sen Tokat İl Başkanlığı basın açıklaması yayınladı.

İl Temsilcisi Beytullah Önce tarafından yapılan açıklamada, ÖSS'ye başörtülü giren 21 kız öğrencinin sınav sonuçlarının ÖSYM tarafından iptal edilmesi kınanırken, sonuçlardaki başarısızlığın sorumluluğunun da öğrencilerde değil eğitim sisteminde olduğu hatırlatıldı. Açıklamada "Bu yıl ÖSS'ye giren 21 kız öğrencinin sınav sonuçları başörtülü oldukları gerekçesi ile iptal edilmiş! ÖSYM yetkililerini bu apaçık ayrımcılıklarından ötürü kınıyor ve soruyoruz: Her türlü adaletsizliğe ve haksızlığa maruz kalarak, ayrımcılığa ve baskıcılığa rağmen girdikleri sınavın sonuçlarını ümitle bekleyen öğrencilerin uğradığı bu zulmü hangi akla, vicdana sığdırabiliyorsunuz? Sınava başörtülü olarak girdikleri için sınavları iptal edilen öğrencilerin uğradığı haksızlık ÖSYM yetkilileri tarafından derhal giderilmelidir. AK Parti Hükümeti de konuyla ilgili siyasi ve sosyal sorumluluğunu bilmek ve bundan sonraki sınavlarda benzer durumların yaşanmaması için gerekli düzenlemeleri acilen yapmak zorundadır." denildi.

Basın açıklamasının tam metni:

ÖSYM ayrımcılıktan vazgeçmeli, hatasını düzeltmelidir

ÖSS sonuçlarının açıklanmasının ardından bugüne kadar süregelen tartışmaların daha çok, sınavda 'sıfır çeken öğrenciler'e odaklandığını gözlemliyoruz. Dikkatleri eğitim sisteminin kendisinden uzaklaştırıp, ön kabüllerle 'başarısızlık' olarak tanımlanan ve asıl sorumluluğu da öğrencilere yükleyen tüm manipülatif yaklaşımları reddediyoruz. Baştan sona ideolojik dayatmalarla kuşatılmış bir eğitim sisteminin faturasının öğrencilere kesilmesine göz yumamayız. Şayet ÖSS verilerinden bir sonuç çıkartılacaksa o da şudur: "Yasakçı eğitim sistemi otuz bin kez sıfır çekmiştir!"

ÖSYM'nin açıkladığı sonuçlarda pek gündem oluşturmayan, fakat bizce çok önemli bir duruma dikkatinizi çekmek istiyoruz:

Bu yıl ÖSS'ye giren 21 kız öğrencinin sınav sonuçları başörtülü oldukları gerekçesi ile iptal edilmiş!

ÖSYM yetkililerini bu apaçık ayrımcılıklarından ötürü kınıyor ve soruyoruz: Her türlü adaletsizliğe ve haksızlığa maruz kalarak, ayrımcılığa ve baskıcılığa rağmen girdikleri sınavın sonuçlarını ümitle bekleyen öğrencilerin uğradığı bu zulmü hangi akla, vicdana sığdırabiliyorsunuz?

Sınava başörtülü olarak girdikleri için sınavları iptal edilen öğrencilerin uğradığı haksızlık ÖSYM yetkilileri tarafından derhal giderilmelidir.

AK Parti Hükümeti de konuyla ilgili siyasi ve sosyal sorumluluğunu bilmek ve bundan sonraki sınavlarda benzer durumların yaşanmaması için gerekli düzenlemeleri acilen yapmak zorundadır.

Başörtülü öğrencilerin özgürce giremedikleri, meslek lisesi mezunlarının katsayı adaletsizliğine uğradığı, imam-hatip lisesi öğrencilerinin Türkiye derecesi yapmalarına rağmen istediği bölümlere gidemediği, dershaneye ya da özel derse parası yetmeyen öğrencilerin dezavantajlı bırakıldığı, farklı dini ve etnik gruplardan gelen öğrencilerin yok sayıldığı, başka anadillerde büyüyen öğrencilerin yaşadığı temel sorunların ihmal edildiği bu sınav sistemi mutlaka değiştirilmelidir.

Özgür Eğitim-Sen Tokat İl Temsilciliği adına
Beytullah Önce