Öğrenci pasolarında düzenleme yapılmalı

Öğrenci pasolarında düzenleme yapılmalı

Belediyeler tarafından öğrencilere verilen pasoları değerlendiren Tüketiciler Birliği Ankara Şube Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Sungur; “yerel yönetimlerin verdiği öğrenci pasolarında düzenleme yapılması gereklidir” dedi.

Tüketiciler Birliği Ankara Şube Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Sungur konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

Ülkemizde halen 17.500.000 öğrenci bulunmaktadır. Bu rakam, ülke nüfusunun yüzde yirmibeşini oluşturmaktadır.

TC. Anayasasında belirlenen sosyal hukuk devleti olmanın gereği olarak, öğrencilerin eğitim süreçlerinin desteklenmesi bakımından yapılan uygulamalardan biri de, öğrencilerin ulaşımlarının indirimli olmasını sağlayan pasolardır.

Bu belgeler yerel yönetimler tarafından öğrencilere ortalama 20 TL. bedelle verilmekte ve sadece belgeyi veren yerel yönetimin sınırları dahilinde geçerlilik taşımaktadır.

Pasoların öğrencilere cüzi de olsa bir bedelle verilmesi, bu uygulamanın mantığına aykırı olduğu gibi, hareketli bir nüfusu oluşturan öğrencilerin bu belgelerini diğer yerel yönetim sınırları içinde kullanamamaları, bu uygulamadan beklenen yararı ortadan kaldırmaktadır.

Bu nedenle İçişleri Bakanlığı tarafından tüm yerel yönetimler için bir genelge yayınlanarak; yerel yönetimlerce verilen öğrenci pasolarının herhangi bir ücret alınmaksızın öğrenciye tahsisi ve verilen pasoların ülkenin her yerinde geçerli olması sağlanmalıdır.

Sosyal hukuk devleti olmanın gereği budur.

Ömer Faruk Sungur

Ankara Şube Başkan Yardımcısı