Obama Filistin'de...(FOTO)

Obama Filistin'de...(FOTO)

ABD Başkanı Obama'nın İsrail ziyareti başladı. Tel Aviv'deki karşılama törenine Obama ve Netanyahu'nun karşılıklı övgüleri damgasını vurdu...

ABD Başkanı barack Obama'nın İsrail'e yaptığı ziyaret başladı. Obama'yı İsrail'de İsrail başbakanı Benyamin netanyahu karşıladı. Netanyahu Obama'ya, "Bu tarihi dönemeçte tek ve biricik Yahudi devleti İsrail'e gelmeyi sectiniz, teşekkürler" dedi. Obama ise ikinci dönemine İsrail'i ziyaret ederek başlamasının tesadüfi olmadığını söyledi.

Obama'nın İsrail ziyaretinde Cumhurbaşkanı Şimon Perez'le de görüşmesi bekleniyor. Obama, İsrail'deki temasları sonrasında Batı Şeria'ya geçerek Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas ile Başbakan Salam Feyyad ile de görüşecek.

Ziyaretinin bir gününü de Ürdün'e ayıran Obama burada Kral Abdullah'la biraraya gelecek.

Obama'nın, Beytüllahim ve Petra gibi turistik yerlerin yanı sıra, İsrail'le askeri işbirliği açısından önem taşıyan Çelik Kubbe bataryasını da ziyaret etmesi bekleniyor.

Obama Filistin'de de Mahmud Abbas ve Başbakan Salam Fayyad'la görüşmesi sonrasında, bir gençlik merkezini ziyaret edecek.

Obama ziyaretin üçüncü durağı olan Ürdün'de de Kral Abdullah ile görüşecek, tarihi ve turistik Petra kentini ziyaret edecek. Obama'nın, Abdullah'la görüşmesi sırasında bu ülkeye kaçan 450 bin Suriyelinin durumunu konuşması ve diğer Arap ülkelerinde olduğu gibi bir ayaklanma olmadan Ürdün'de demokratikleşmenin sağlanması yolları üzerinde durması da bekleniyor.

dunya bulteni

 

Obama: Amerika, İsrail'in en büyük müttefiki olmaktan gurur duyuyor. Yahudiler, binlerce yıl önce yaşadıkları kutsal topraklardan, yüzyıllarca sürgün ve infaz edikten sonra yine bu topraklarda kendi devletlerini kurarak hayata yeniden gelmiş ve doğmuş gibidir.

İsrail'de bugün yaşayan insanlar, çağların hayallerini gerçekleştiriyor.

Biz İsrail ile yan yanayız. Çünkü aynı hikayeyi paylaşıyoruz. Bizim ittifakımız sonsuz ve ölümsüzdür!"

Şimon Peres ise şöyle dedi:

"ABD, İsrail'in dostu olmasaydı, dünya İsrail ile düşman olmaya çağırılırdı. Ama, Amerika savaş ve barışta her zaman İsrail'in yanında yer aldı."