Ö.hastanelerde fark ücreti 10 YTL'ye kadar indi

Ö.hastanelerde fark ücreti 10 YTL'ye kadar indi

Özel hastanelerin en fazla yüzde 30 fark alma uygulaması 1 Temmuz'dan itibaren başladı

Özel hastanelerin en fazla yüzde 30 fark alma uygulaması 1 Temmuz'dan itibaren başladı. Uygulamaya hemen başlayan bazı özel hastaneler en fazla 10 YTL fark ücreti alıyor.




İstanbul'daki Özel Nisa Hastanesi 30 Haziran'da 25 YTL olan fark ücretlerini bu fiyata indirdi. Bakırköy Ethica İncirli Özel Hastanesi eskiden çocuk ve dahiliyede aldığı 60 YTL'lik fark ücretlerini 10 YTL'ye çekti. Tıp merkezlerinin çoğu da poliklinik hizmetlerinde devletin paket olarak verdiği fiyatın yüzde 30'unu alıyor. Sözleşme yenileme aşamasında oldukları gerekçesiyle eski fark ücretlerini almaya devam eden hastaneler ise 12 Temmuz'a kadar açıklanacak olan yeni paket ücretlerini bekliyor. Yüzde 30 sınırlaması nedeniyle kimi hastaneler ise yeni dönemde sözleşmelerini yenilemedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, özel hastanelerin fark ücretleri konusundaki daha önceki itirazlarına ve 'kaos çıkar' iddialarına, "Türkiye'de yüzlerce özel hastane ve tıp merkezi var. 10-20 tanesi 'Ben bu şekilde hizmet veremem' derse kendileri bilir. Büyük bir çoğunluğun düşük ücretle tedavi hizmeti vereceğini biz biliyoruz." cevabını vermişti. Bunun yanında fark ücretleri konusunda endişeli olduklarını söyleyen Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Dr. Muharrem Usta, Bakan Akdağ ile yaptıkları son görüşmenin olumlu geçtiğini belirtti. Usta, yeni dönem için, "Özel hastaneler ve sağlık kuruluşları olarak sağduyu ile hareket ediyor ve attığımız adımlarda kamuoyu yararını ön planda tutuyoruz. Bunun en önemli göstergesi de her türlü sıkıntıya rağmen sistem içinde kalarak çözüm arayışında oluşumuzdur." dedi. Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Ahmet Karataş ise tıp merkezleri olarak yüzde 30'luk fark ücreti uygulamasına geçtiklerini bildirdi. Ancak yeni dönemden endişeli olduklarını belirten Karataş'a göre, özel hastaneler bu dönemde tıp merkezlerini saf dışı bırakmak için ellerinden gelen her şeyi yapacak. Özel hastanelerin, kendilerindeki doktorları istediğini ileri süren Karataş, "Bunun için bizi yapılacak hastane sınıflandırmasında en alta koyacaklar. Şu anki aldığımız fiyattan daha düşük fiyat almamıza neden olacaklar. Bu da bakanlığı, özel hastaneler karşısında savunmasız bırakacak." diye konuştu.

Bu arada fark ücretleri konusunda özellikle birinci sınıf özel hastanelerin karşı çıktığı paket fiyatları, 12 Temmuz'a kadar netleşecek. Yeni fiyatlandırma için toplanacak ortak komisyonda Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Aydın ile özel hastanelerin temsilcileri de yer alacak. Komisyon söz konusu tarihe kadar bir çalışma yaparak, çözüm önerilerini açıklayacak.