New York Times : Suud'a Nükleer Program  Geliştirme İzni Verilirse İsrail İle Normalleşecek

New York Times : Suud'a Nükleer Program Geliştirme İzni Verilirse İsrail İle Normalleşecek

New York Times: Suudi Arabistan, İsrail ile ilişkileri normalleştirmenin bedelini belirliyor

New York Times, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın İsrail işgaliyle ilişkileri normalleştirmenin bedeli olarak ABD Başkanı Joe Biden'dan sivil bir nükleer program ve güvenlik garantileri istediğini bildirdi .

Riyad'ın Washington'dan güvenlik garantileri, sivil bir nükleer program geliştirmek için yardım istediğini ve bunu "İsrail'in uzun süredir peşinde olduğu bir anlaşma için ağır bir bedel" olarak değerlendirdi

Gazeteye göre, ABD ve Ortadoğu'daki yetkililer ve uzmanlar, Biden ile İbn Salman arasındaki soğuk ilişkiler göz önüne alındığında, teklifin ne kadar ciddiye alınacağı konusunda ikiye bölündü.

Riyad'ın taleplerinin çeşitli engeller oluşturduğuna işaret eden yetkili, "ABD'li yetkililerin Suudi Arabistan'ın sivil bir nükleer program oluşturma çabalarına karşı temkinli davrandığını" kaydetti.

Riyad'ın İran'a karşı güvence altına almak isteyebileceği bir nükleer silaha doğru atılan ilk adım olmasından korktuklarını da sözlerine ekledi.

Gazeteye göre, tartışmalara aşina olanlar, güvenlik anlaşmasının şartlarının net olmadığını, ancak NATO ülkelerini bağlayan karşılıklı savunma garantisi düzeyine çıkmayacağını söyledi.

Ayrıca konuyu bilen iki kişi, müzakerelerin Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Ortadoğu koordinatörü Brett McGurk ve Biden'ın enerji konularındaki kıdemli yardımcısı Amos Hochstein tarafından yürütüldüğünü doğruladı.

Kaynaklardan biri, İbn Selman'ın müzakerelerde doğrudan rol oynadığını doğruladı, ancak son dönemde en aktif muhatap Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Prenses Reema Bint Bandar Al Saud oldu.

Gazete, Suudi araştırmacı Abdel Aziz Al-Ghashyan'ın, zorlu ilişki göz önüne alındığında, Suudi teklifinin "retorik bir hareket" olarak yorumlanabileceğini ve amacın Biden'ı bir anlaşma sunmayı reddetme gibi garip bir duruma sokmak olabileceğini söylediğini aktardı.

Ve geçen ay İsrail medyası, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in, bu yıl içinde, özellikle Suudi Arabistan'a atıfta bulunarak, "en az bir ülkeyle ve belki de iki ülkeyle yeni bir normalleşme anlaşması imzalanacağını" tahmin ettiğini aktardı.

Geçen Aralık ayında, üst düzey Suudi yetkililer İsrail i24NEWS web sitesine “Suudi Arabistan'ın İsrail ile normalleşmesi an meselesi dedi

İşgal Başbakanı Binyamin Netanyahu geçen Kasım ayında "önümüzdeki dönemde ana hedeflerinden birinin Suudi Arabistan ile normalleşme anlaşması imzalamak olacağını ima etmişti.

Kaynak: TEVHİDHABER