Netanyahu'ya Bir Şok Daha

Netanyahu'ya Bir Şok Daha

İsrail anketi eski Savunma şefi Gantz'ı Netanyahu'nun önüne koyuyor

İsrail'de yakın zamanda yapılan bir anket, bugünlerde seçimler yapılsa eski Savunma Bakanı Benny Gantz'ın Ulusal Birlik partisinin Benyamin Netanyahu'nun iktidardaki Likud Partisi'nden daha fazla milletvekili çıkaracağını söyledi .

Araştırma enstitüsü Panels Politics tarafından Maariv gazetesi için yapılan bir ankete göre, Gantz'ın Ulusal Birlik partisi 31 sandalye kazanırken, Likud 25 sandalyeyle ikinci sırada ve eski Başbakan Yair Lapid'in Yesh Atid partisi geliyor. 17 sandalye ile üçüncü en büyük parti olarak.

Anket ayrıca İsraillilerin yüzde 41'inin Gantz'ın başbakan olarak görev yapmak için Başbakan Netanyahu'dan daha uygun olduğuna inandığını gösterirken, yüzde 33 bunun tersini söylüyor.

Ayrıca, bu sonuçlara göre mevcut muhalefet partilerinin 67 sandalye, mevcut koalisyon partilerinin ise 53 sandalye toplayarak İsrail hükümetinin kurulmasında muhalefete liderlik ettiğini belirtti.

Bir İsrail hükümeti, milletvekillerinin 61 oyu alınarak 120 üyeli Knesset'ten (İsrail parlamentosu) geçirilebilir.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İsrail hükümeti koalisyonu ile muhalefet arasında, son haftalarda siyasi kargaşayı ve kitlesel protestoları tetikleyen tartışmalı yargı revizyon planı üzerinde anlaşmaya varma çabalarına öncülük ediyor.

İsrail otoritesi muhalefeti, planları yürütmenin lehine bir güç gaspı olarak görüyor.

Ancak Netanyahu, planlarının demokrasiyi geliştireceği ve hükümetin yasama, yürütme ve yargı organları arasındaki dengeyi yeniden sağlayacağı konusunda ısrar ediyor.

Yolsuzluktan yargılanan Netanyahu baskılara boyun eğdi ve planları geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Gecikmeye rağmen, hükümet tartışmalı yasa tasarısını bu ay Knesset'e geri getirmeyi planlıyor.

Netanyahu'nun hükümeti, sağcı bloğuna yeni bir hükümet kurmak için basit çoğunluk sağlayan Kasım seçimlerinin ardından 29 Aralık 2022'de yemin etti.

Kaynak: TEVHİDHABER