Netanyahu: Suudi Arabistan  İle İsrail Yakında Normalleşecek

Netanyahu: Suudi Arabistan İle İsrail Yakında Normalleşecek

Netanyahu: Suudi Arabistan normalleşmeye doğru ilerliyor ve bunun birkaç hafta içinde gerçekleşeceğini umuyorum

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER
Eski İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Suudi Arabistan'ın İsrail ile kademeli bir normalleşme sürecine başladığını söyledi ve Körfez ülkeleriyle normalleşme "İbrahim anlaşmaları"nın Suudi Arabistan'ın onayı olmadan gerçekleşemeyeceğini belirtti.

Netanyahu, CNN'e yaptığı açıklamada, Suudilerin Suudi hava sahasını Körfez ülkelerine uçabilen yüz binlerce İsrailli'ye açması örneğine atıfta bulunarak, “Krallığın normalleşmeye doğru ilerlediğini kabul etmek gerekir” diye ekledi.

Netanyahu, "İbrahim'in Körfez ülkeleriyle yaptığı anlaşmaların Suudi Arabistan'ın rızası olmadan gerçekleşmesi mümkün değil. Bence mesele krallığı bizimle normalleştirmeye doğru ilerliyor." dedi.

Netanyahu"Yeniden seçilirsem (başbakan olarak) ana diplomatik hedefim bu olacak, umarım birkaç hafta içinde gerçekleşir" dedi.

Körfez ülkelerinin İsrail ile ilişkilerini normalleştirmelerinin gerekçelerine ilişkin olarak Netanyahu, "İbrahim'in anlaşmaları, İran tehdidinin artması ve İsrail'in ulaştığı bölgesel güçten kaynaklandı" dedi.

İsrail, binlerce startup, siber güvenlik ve teröre karşı benzersiz istihbarat üreten lider bir ülke olduğu için 5 kıtadaki diğer ülkelerin yanı sıra Ortadoğu'nun da büyük ilgi odağı haline geldi" dedi.

Gözlemciler, Suudi Arabistan'ın İsrail ile diplomatik ilişkiler kurma hamlesinin, diğer Arap ve İslam ülkelerinin çoğuna aynı şeyi yapmaları için yeşil ışık yakacağına inanıyor.