Müslümanın "Mirac"ı namazdır

Müslümanın "Mirac"ı namazdır

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Kandil mesajı yayınladı.

Mukaddes bir yolculuğun ve manevi bir yükselişin ifadesi olan Miraç Kandili ile ilgili bir mesaj yayınlayan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, gönül ve ruh temizliğinin yolunun Yüce Allah'a bağlılık ve boyun eğmekten geçtiğini ifade ederek "Namaz, dosdoğru ve bilinçli kılınmalı. Müslüman'ın miracı namazdır" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, mukaddes bir yolculuğun ve manevi bir yükselişin ifadesi olan Miraç Kandili ile ilgili bir mesaj yayınladı. "Pek çok ilahi hikmet, sır ve bereketi içinde barındıran İsra ve Miraç, Yüce Allah'ın sonsuz kudretinin eserlerini temaşa etmesi için Rahmet Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa'ya (sav) yaptırılan hikmet yüklü bir yolculuğu, yükselişi ve huzura kabul edilişi ifade ediyor" ifadelerinin kullanıldığı mesajda, "Nitekim İsra suresinin ilk ayetinde bu kutlu yolculuğun ilk aşaması şöyle dile getirilmektedir: "Kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu (Muhammed'i) bir gece Mescid-i Haram'dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa'ya götüren Allah'ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz o, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir" denildi.
İsra ve Miraç mucizesinin ilahi kudretin bir tezahürü olduğu kadar, Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (sav) mazhar olduğu ilahi bir lütuf olduğu belirtilen Bardakoğlu'nun mesajında, şunlara dikkat çekildi: "Miraç hadisesi bizlere, ilahi rahmet ve huzura erişmenin, öncelikle gönül ve ruh temizliğinden, ahlaki erdemlere yükselişten geçtiğini de haber verir. Gerçek anlamda gönül ve ruh temizliğinin yolu da Yüce Allah'a bağlılık ve boyun eğmekten geçer. Peygamber Efendimiz'e has bir mazhariyet ve tecrübe olan Mirac'ın müminlere yansıyan bir bereketi olarak, İslam'ın temel ibadetlerinden biri olan namaz, Sevgili Peygamberimizin (sav) ifadesiyle "Müminlerin miracı" kılınmış, her bir mümine namazla Yüce Rabbinin huzuruna çıkış ve oraya kabul ediliş imtiyazı tanınmıştır.
Manevi duygularımızı canlandıran, iç dünyamıza doğru bir yolculuk yaparak kendimizi sorgulamamızı sağlayan kutsal gün ve geceler, bizlere, bireysel ve toplumsal olarak iman, ibadet ve ahlak bakımından kendimizi yenileme, geleceğimizi Allah'ın rızası doğrultusunda planlama ve ümitlerimizi tazeleme fırsatları sunar.

FIRSATLARI GANİMET BİLİP TÖVBE EDİN
Bu fırsatları ganimet bilerek, günahlarımızdan temizlenmek için Rabbimize tövbe etmeli, rızasına uygun yaşayabilmek için O'ndan yardım istemeliyiz. Unutmayalım ki, içtenlikle yapılan dua ve tövbe, kendimizi bulma ve bilmenin, bir başka deyişle bize 'şah damarımızdan daha yakın olan' Yüce Yaratıcı'nın huzuruna kabulün en güzel yollarından biridir. Bu duygu ve düşüncelerle vatandaşlarımızın, soydaş ve dindaşlarımızın Miraç Kandili'ni tebrik ediyor, bu mübarek gecede Yüce Allah'a açılan ellerin ve yapılan dua ve yakarışların, İslam aleminin birlik, dirlik ve beraberliğine, toplumsal birlikteliğimizin güçlenmesine, insanlığın barış, huzur ve saadetine vesile olmasını, başta yakın çevremiz olmak üzere bütün dünyada hepimizin gözü önünde cereyan eden hak ihlallerinin, şiddet ve acımasızlığın, acı ve gözyaşının dinmesini Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum."

"NAMAZ, DOSDOĞRU VE BİLİNÇLİ BİR BİÇİMDE KILINMALI"
Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, mesajında Müslüman için namazın önemine dikkat çekerk, şunları söyledi: "Namaz, dosdoğru ve bilinçli bir biçimde kılındığında iç dünyamızdaki manevi yükselişi ve arınmamızı sağlayacak ve böylece bizi kötülüklerden alıkoyacaktır. Nitekim 'Kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah'ı sürekli hatırda tutmak elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı biliyor' deniliyor. Gerçekten, sadece bedeni ile değil özüyle, sözüyle, gönlüyle ve duygularıyla Allah'a yönelen ve O'nun huzurunda olduğu bilinciyle hareket eden insan, Rabbi ile baş başa kalmanın mutluluğunu yakalayacak ve bu bilinçle hayatına farklı bir anlam yükleyecek, bireysel ve toplumsal ilişkilerinde her zaman Allah'ın huzurunda ve gözetiminde olduğu inancıyla daha dikkatli, titiz ve sorumlu bir tavır sergileyecektir.