Meşal:Filistin Uzlaşısı Yolda

Meşal:Filistin Uzlaşısı Yolda

Halid Meşal, Şam'da yaptığı konuşmasında Fetih'le yürüttüğü uzlaşı görüşmelerine ilişkin bir açıklama yaptı

Suriye'de sürgünde yaşayan İslami Direniş Hareketi Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Şam'da düzenlenen Arap Parlamenterler Dışişleri toplantısında yaptığı açıklamada "Filistin uzlaşısının yolda olduğunu" söyledi.

Açıklamasında Meşal "Uzlaşı yönünde atılmış adımlarımız ciddi ve gerçektir. Biz, Fetihli kardeşlerimizle görüştüğümüz için çok memnunuz. Kardeşim Azam Ahmed'e de söyledim. Uzlaşı bizler için ulusal bir zorunluluktur. Hamas ve Fetih için uzlaşı zorunludur. Hiç kimse kendisin mustağni görmesin. Hepimiz birbirimize muhtacız. İstisnai durumda değil normal durumda birbirimize muhtacız. Siyonistlerin katı duruşu karşısında bugün, uzlaşı dışında başka seçeneğimiz de yok. Siyonist düşman, dünyanın tüm çağrılarına rağmen yerleşim merkezi inşaatlarına bugün yeniden başladılar. Netanyahu, bölgede barışı yapacak kişi değil" dedi.

Uzlaşı sonrasında bölgede hakim duruma gelebilmek için güç kartlarını elde etmeye çağıran Meşal, "Güç kartları elinizde olmaksızın müzakere masasına oturmanız boşunadır. Fetihli kardeşlerimiz, yerleşim merkezleri devam ederse müzakerelerden çekilme sözü vermişlerdi" diye konuştu.

İsrail'in yerleşim merkezlerindeki inşaat yasağının süresini uzatmamasıyla gerçek niyetini ortaya koyduğunu vurgulayan Meşal, İsrail'e bir kez daha fırsat verilmemesini istedi.

Uzlaşının bu aşamaya gelmesinde Mısır İstihbarat Başkanı Ömer Süleyman'ın etkin rolüne dikkat çeken Meşal, Süleyman'ın gelişmelerden haberdar edildiğini, kendisinin son derece mutlu olduğunu söyledi.

Açıklamasının devamında Meşal, "Bir çok meseleyi çözüme kavuşturduk. Sadece basit birkaç mesele kaldı. İnşallah yakın bir zamanda bir araya gelerek bu sorunları da çözeceğiz. Sonra da Kahire'ye giderek "Biz, ihtilaflı olan taraflar olarak, anlaşmaya vardık. Uzlaşı anlaşmasını imzalamak ve fiili olarak uygulamak istiyoruz" diyeceğiz" dedi.

Fetih ile Hamas arasındaki bölünme, 2007 yılında Hamas'ın Gazze Şeridi'nde yönetimi ele geçirmesiyle daha da keskinlenmişti.

 

 

 

 

israhaber