Malcolm-Fidel Castro Yanyana

Malcolm-Fidel Castro Yanyana

Fidel Castro ve Malcolm X'le Harlem'de buluşmuş…

Görüştükleri otel aynı zamanda bir buluşma noktasıydı

Bu iki ismin buluşmasının gündemde yer bulması, şair ve bağımsız gazeteci Rosemari Mealytarafından yazılan Fidel & Malcolm X: Memories of a Meeting kitabıyla sağlanıyor. Rosemari Mealy, mezkûr kitabında, Fidel Castro'nun Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak (bazı kaynaklara göre Amerikan Gazete Editörleri Derneği'nin davetine katılmak) üzere geldiği New York’ta, o zamanlar önemli bir siyahî kitlenin lideri olan ve insanları ‘sahih’ bir İslam çizgisine davet eden Malcolm X’le görüşmesine ayrıntılı olarak yer veriyor.

Elijah Muhammed’in çizgisini Müslüman siyahîler için problemli olarak gören Malcolm X, ABD’de bulunan yer altı ve muhalif hareketler arasında ön plana çıkan bir lider olmuştu. Küba’da Castro’nun iktidarı ele geçirmesinden bir yıl sonra ve Malcolm X’in şehadetinden beş sene önce, 20 Eylül 1960’ta, siyahîlerin başkenti Harlem’deki Hotel Teresa’da görüşülüyor. Hotel Teresa o günlerde siyahî Müslümanların buluşma yeri. Malcolm X, Elijah Muhammed’in “Nation of İslam” hareketinden ayrılarak düzenlediği Afro-Amerikan Birliği Örgütü toplantısını bu otelde yapıyor ve aynı zamanda Muhammed Ali New York’a geldiği zaman Hotel Teresa’da kalıyordu.

Fidel Castro ve Malcolm XMalcolm’ı Küba’ya da davet etti

Fidel Castro, Malcolm X’le yaklaşık 2 saat görüşür. Castro bu görüşmeden özellikle Malcolm X’in ifade kudretinden çok etkilenir. Castro, konuşmanın sonunda Malcolm X’e siyahların hareketine her türlü desteğe hazır olduklarını söyler ve Malcolm X’i Küba’ya davet eder.

Malcolm X, 20 Eylül 1960’daki bu görüşmenin ardından Mısır’ın ünlü lideri ve Mısır’ın Kurtuluşu: Devrimin Felsefesi adlı eserin sahibi Cemal Abdunnasır ve Gineli lider Ahmed Sékou Touré’yle de bir fikir teatisinde bulunuyor.

 

Yusuf Ziya Gökçek haber verdi

GYY'nin notu: Malcolm'un, Fidel’le buluşmasında yaptığı konuşmada neler söylediğini, Nehir Yayınları’ndan zamanın behrinde çıkmış olan Malcolm X Konuşuyor kitabının 157. sayfasından okuyabilirsiniz.

DÜNAYABİZİM