Mahmud Abbas :  Sessizce Netanyahu'ya Boyun Eğiyor

Mahmud Abbas : Sessizce Netanyahu'ya Boyun Eğiyor

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, siyasi duruşu olmadığını göstermeye devam ediyor.

Örneğin yakın tarihli bir röportajda, İsrail Başbakanı seçilen Benyamin Netanyahu'yu "barışa inanan bir adam değil" olarak tanımladı.

Netanyahu'nun bir kez daha onlarca yıllık bir sömürge yönetiminin başına geçeceği düşünülürse, Abbas ne bekliyor? "Ama onunla uğraşmaktan başka seçeneğim yok," diye ekledi uysalca. Sözleri bir boyun eğme duygusuyla doluydu ve Filistin'i yeni bir siyaset biçimine kaydırmaya yönelik herhangi bir duygu ya da niyetten yoksundu. Netanyahu resmen yeniden başbakan olmadan önce bile ona boyun eğiyor.

Abbas’ın başvurduğu ilk sefer değil, oldukça açık açıklamalar yapmak için. Bununla birlikte, bütün bir suç ortaklığı ağı Netanyahu'nun konumunu destekliyor ve Abbas'ın yeni İsrail hükümetine odaklanması, uluslararası toplumu benzer bir incelemeden dışlıyor. Netanyahu barış istemiyor ve Filistinlilere siyasi hakları açısından herhangi bir uzlaşmacı jest yapması, savunduğu her şeyle çelişir. Ne de olsa, İsrail'in sömürge girişimi şiddete bağlı ve şiddete bağlı, her başbakan bu taahhüdü özenle yerine getirecek.

Her ikisi de Netanyahu ile eşanlamlı olan Gazze'nin bombalanması veya ilhak yoluyla ya da Naftali Bennett ve Yair Lapid liderliğindeki giden İsrail koalisyon hükümetinde görüldüğü gibi, Filistinlileri İsrail taleplerine boyun eğdiren ekonomik teşvikler yoluyla olsun, İsrailli liderlerin barış veya Filistin haklarıyla ilgilenmediğini biliyoruz. Bu gerçeği göz önünde bulundurarak Abbas'ın bu konuda çocukça sözler söylememesi ve ardından İsrail liderliğiyle hala uğraşmak zorunda olduğu için mızmızlanmaması gerekir.

Filistin Yönetimi, İsrail'i korumak ve onunla başa çıkmak için yaratıldı; tek soru, hangi şartlarla? Uluslararası toplumun ve İsrail'in, Abbas gibi bildiği ve hem Filistin topraklarının fiilen ilhakını hem de İbrahim Anlaşmalarını kolaylaştıran iki devletli paradigma geçersiz mi?

Abbas, Netanyahu ile nasıl başa çıkacak? Deneyimler, yerleşimci-sömürge devlet Filistin halkına karşı şiddetini artırsa bile Filistin Yönetimi liderinin İsrail'e mümkün olan her fırsatta teslim olduğunu göstermiştir.

Gazze'deki Filistinliler, İsrail'in Koruyucu Hat Operasyonu olarak bilinen 2014 askeri saldırısıyla karşı karşıyayken, Abbas Filistinlilerin direniş çabalarıyla alay etti. Ne zaman Filistinlileri İsrail'i protesto etmek için sokaklara çıkmaya çağırsa, emrinde on binlerce PA güvenlik personeli olmasına rağmen onları İsrail'in silahlı kuvvetlerine karşı korumasız bıraktı. Abbas, işgal devletiyle güvenlik koordinasyonunun "kutsal" olduğuna inanıyor, bu da Filistinlilerin hem dışarıdan sömürgeciyle hem de içeriden bir işbirlikçiyle yüzleşmesi anlamına geliyor. Zaman zaman bu cinayetle sonuçlanmıştır,

Dahası, Filistin Yönetimi lideri geri dönüş hakkından alenen vazgeçti ve böylece İsrail'in uluslararası toplumla işbirliği içinde Filistinlilere tanımadığı siyasi bir haktan ziyade sembolik bir maskaralık olarak geri dönüş kavramını benimsedi.

Filistinliler için tehlikede olan çok şey var, ancak Filistin Yönetimi yalnızca kendi bekası için neyin tehlikede olduğunu görecek. Netanyahu'nun kolonyal siyasetteki onlarca yıllık tecrübesi ne yazık ki direnmeye hazır bir Filistin liderliğiyle karşı karşıya kalmayacak. Aksine, işgal altındaki Filistin halkının ilhak ve etnik temizlik açısından geri dönmesi gereken işleri bitmemiş olan aşırı sağcı bir hükümetin elinde büyük zarar görse bile, Abbas kendini korumanın yollarını arayacak.(MEMO / Tercümeİsrail Post)