Libya'dan Son Gelişmeler(CANLI TAKİP)

Libya'dan Son Gelişmeler(CANLI TAKİP)

El Cezire'den Canlı Yayın...

16:25 Kaddafi güçleri Misrata'ya tanklarla girdi. Yardımları engellemek için internet kapatıldı.

16:21 ABD Genelkurmay Başkanı Mullen Libya'ya harekatın ne zaman biteceğinin belirsiz olduğunu söyledi

16:20 NATO'ya bağlı 28 ülkenin büyükelçileri olağan üstü toplandı

15:10 Papa 16. Benediktus, askeri ve siyasi liderlerden Libya'daki sivillerin güvenliğinin dikkate alınmasını istedi.

15:05 Çin Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, hava harekâtından üzüntü duyduklarını belirterek, "Uluslararası ilişkilerde güç kullanımına kesinlikle karşı çıkıyoruz" ifadesini kullandı.

15:02 ABD ve Fransa uçkaları bombardımana devam ediyor

15:01 Kaddafi, 1 milyon kadın ve erkeği silahlandırdı

15:00 Libya'ya yönelik operasyonda bugün Bingazi yakınında onlarca askeri aracın tahrip edildiği bildirildi

13:21 Kaddafi: "Biz muzafferiz, siz mağlup. Savaş alanından çekilmeyeceğiz, çünkü toprağımızı ve onurumuzu savunacağız"  bütün Libyalıların "şehit olarak ölmeye hazır" olduğunu belirtti. 

13:20 Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nda kriz masası oluşturuldu

13:19 NATO saat 16.00'da olağan üstü toplanıyor

13:18 Amerikan savaş uçakları ise Libya'da bir havaalanını bombaladı.

13:17 Fransız savaş uçakları operasyona devam ediyor.

13:16 ABD ve Fransa uçkaları bombardımana devam ediyor. Hedef ise Libya'nın hava savunma sistemleri. ABD Genelkurmay Başkanı Kaddafi'nin geleceğine dair karar vermesini istedi

13:15 Mullen, harekatın amacının Kaddafi'yi devirmek olmadığını belirtti

13:14 Reuters: Devrimciler, Bingazi-Ecdebiye karayolu üzerinde birkaç kamyonetle kente doğru ilerliyor.

13:12 AFP haber ajasnsının hastane yetkililerine dayanarak verdiği bilgiye göre Emperyalist güçlerin Libya'ya saldırmadan önce Zorba Kaddafi'nin Bingazi'ye gerçekleştirdiği hava operasyonunda 94 kişi şehid oldu.

13:10 Kaddafi Biz yeryüzünün her yerinde mücadele edeceğiz ve bu uğurda 'şehid' olacağız

12:15 Kaddafi:Herkes ne olduğunu görecek.

12:14 Reuters: Misrata'da Kaddafi'ye bağlı milis güçler çatılara yerleştirilmiş durumda.

12:10 Danimarka Savunma Bakanı Gitte Lillelund Bech, Danimarka Hava Kuvvetlerine Ait 4 Uçağın, BM'nin Onayladığı Libya'ya Yönelik Askeri Operasyona Katılmak Üzere Hazır Beklediğini Söyledi

12:08 Kaddafi: Somali ve Irak'da başınıza ne geldi ise Libya'da da aynısı olacak.

12:06 Reuters: Bingazi ve Ecdebiye yolunda 14 Kaddafi askerinin öldürüldü

12:04 Kaddafi: Bu topraklar atalarımızın kanlarıyla sulanmış topraklardır.  Batılıların topraklarımıza girmesine izin vermeyeceğiz. Bingazi'ye Amerikan bayrağı çekilmeyecek. Bu saldırlar terörizmdir. Karış karış toprağımızı savunacağız. 

12:02 Kaddafi: Hristiyan ülkelere petrolümüzü vermeyeceğiz, Libya halkı ne isterse o olacak, Libya halkı silahlanacak. Halkı silahlandırdık sonuna kadar savaşacağız, saldırıya boyun eğmeyeceğiz.

12:01 Kaddafi, sarayındaki ünlü heykelin görüntüsünün verildiği açıklamasında "Düşmanların gelip bizi yenmesine izin vermeyeceğiz. İtalyanları zaten yendik." dedi.

11:33 İtalya haber ajansı: Trablus'ta İtalyan mürettebat gemide rehin tutuluyor

11:30 Reuters haber ajansı, Kaddafi'nin Misrata kentinde binaların çatılarına keskin nişancilar yerleştirdiğini bildirdi.

11:10  Başbakan: Libya gözyaşı dökerken biz elimiz kolumuz bağlı oturamayız. Filistin'de kadınlar, çocuklar fosfor bombaları ile ölürken biz hiç bir şey olmamış gibi davranamıyız.

11:00 Erdoğan Libya'da yaşanan olaylarla ilgili olarak "Libya kan ağlarken elimiz kolumuz bağlı oturamayız" dedi

10:50  Cidde'de konuşan Recep Tayyip Erdoğan, 'Libya, Libyalılarındır, hiç kimse farklı hesaplar yapmasın. Libya'ya bakınca yeraltı zenginliklerini değil oradaki kardeşlerimizi görüyoruz.' dedi.

 10:39  Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Libya'ya yönelik uluslararası operasyona ilişkin, ''Türkiye'nin operasyonlara katılma durumu yok. Bu konuda görüşümüzü daha önce hem Başbakanımız hem Dışişleri Bakanımız ifade ettiler'' dedi.

10:10 Trablus'da Kaddafi yandaşları, Batılıların saldırılarına uçaksavarlarla karşılık veriyor.

10:05 Kaddafi milisleri tarafından Bingazi'ye saldırılar sürüyor

10:00 Trablus yakınlarında bir italyan savaş gemisi milisler tarafından ele geçirildi

09:58 Kaddafi'nin Bingazi'den çekilmesinin ardından halk kadın ve çocuklarla sokaklarda.

File 16626 

09:54 Libya'nın resmi haber ajansı, 48 kişinin ölmesinin yanı sıra 150 kişinin yaralandığını bildirmişti.

09:52 Libya'ya karşı dün akşam başlatılan operasyonda bugünün ilk saatlerinde başkent Trablus'taki hedeflerin bombalandığı ve buradaki hava savunma sistemlerinin harekete geçirildiği bildirildi

09:50 Japonya, Batılı ülkelerin Libya'ya yönelik operasyonuna destek verdi

06:45 AFP'nin haberine göre, bir uçak şafaktan önce Libya lideri Muammer Kaddafi'nin ikametgahının bulunduğu Trablus'un güneyindeki Bab El Aziziye bölgesi üzerinde uçtu. İkametgah ve çevresi ile başkentin diğer kesimlerine yerleştirilen hava savunma sistemleri uçağa ateş açtı.

06:15 El Cezire televizyonu, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı birliklerin muhaliflerin kalesi olan Bingazi kentini bombaladığını duyurdu. Kent, dün de Kaddafi'ye bağlı birlikler tarafından bombalanmıştı.

05:30 DEVLET TELEVİZYONU: "48 KİŞİ ÖLDÜ, 150 KİŞİ YARALANDI"

05:00 Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Casim El Tani, ülkesinin Libya'ya yönelik operasyona katılacağını söyledi.

02 52 Lbya devlet televizyonu ise Muammer Kaddafi'nin ülkeye yönelik saldırıyı durdurmanın BM Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğu olduğunu söylediğini bildirdi, ancak toplantı beklentisine ilişkin herhangi bir ifadeye yer vermedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'da uçuşa yasak bölge uygulanmasına yetki veren kararının ardından bugün Batılı devletler ülkeye hava saldırısı başlatmıştı.

Libya lideri Muammer Kaddafi ise devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında, ülkesinin Birleşmiş Milletler Antlaşmasının 51'inci maddesiyle düzenlenen meşru müdafaa hakkını kullanacağını söylemişti.

01:36  Muammer Kaddafi, Akdeniz ve Kuzey Afrika'nın "savaş alanı" haline geldiğini söyledi.

01:35 Fransız Haber Ajansı'na açıklama yapan bir Fransız yetkili, İngiltere, Fransa ve ABD'nin öncülüğündeki operasyonun, Almanya'daki ABD üssünde ve Amerikalı komutanlar tarafından koordine edildiğini açıkladı

01:34 Stuttgart üssündeki Amerikalı komutanların, Fransa'nın Lyon, İngiltere'den Northwood'daki üssündeki komuta kademesiyle birlikte uluslararası operasyonu koordine ettiğini duyuruldu

01:30 Birleşik Arap Emirlikleri'nin 24 adet ''Mirage 2000-9'' ve ''F16'' tipi tipi savaş uçağıyla, Katar'ın da 4 ya da 6 adet ''Mirage 2000-9'' tipi savaş uçağıyla operasyona katılma sözü verdiği belirtildi

00:01 Kaddafi, düşmana karşı bütün Afrika, Arap, Latin amerika ve Asya halklarını birleşmeye çağırdı.

00:00 Kaddafi Libyalılara devrim için silahlanın çağrısı yaptı. Kaddafi Bu İkinci haçlı seferi Akdeniz ve Kuzey Afrika savaş alanı oldu" dedi. Kaddafi saldırının kendisine yönelik olduğunu, silah depolarının kapısının açık olduğunu belirterek Libyalıları silahlanmaya çağırdı.

23:47 El Zavi, bugünkü saldırılarda çok sayıda sivilin öldüğü ya da yaralandığını belirterek, "Bu saldırını hiçbir gerekçesi olamaz." dedi.

23:46 Libya Hükümet Sözcüsü Muhammed el Zavi, BM Güvenlik Konseyi kararına uyarak ateşkes ilan etmelerine rağmen barbarca saldırıya uğradıklarını söyledi.

23:45 ABD, koalisyon güçlerinin kendi komutasında olduğunu duyurdu.

23:44 Libya'ya düzenlenen operasyonda ABD ve İngiliz savaş gemileri ve denizaltılarından 112 seyir füzesi fırlatıldığı, toplam 20 hedefin vurulduğu açıklandı.

23:43 Brezilya'da bulunan Obama, yaptığı açıklamada, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin kendi halkına karşı saldırmayı sürdürdüğünü ve uluslararası topluma, operasyondan başka bir seçenek bırakmadığını kaydetti. Obama, "sınırlı bir operasyon için yetki verdiğini" ifade etti

23:42 Libya resmi TV Kanalı, daha önce açıklanan Trablus, Bingazi, Misrata ve Zuvere kentlerine ek olarak Sirte kentinin de hedef alındığını duyurdu.

23:41 Libya'ya yönelik saldırıya İspanya, bir tanker uçak, bir fırkateyn, bir denizlatı ve 4 F-18 uçağı ile operasyona katılıyor.

23:40 Libya Diktatörü Muammer Kaddafi'nin başkent Trablus'taki ikametgahı "Bab el Aziziye"nin çevresinde "insan kalkanı oluşturulduğu" bildirildi. İkametgah çevresinde binlerce kişinin toplandığı, burada havaya ateş açıldığı, sloganlar atıldığı bildirildi.

23:39 Libya resmi haber ajansı, başkent Trablus'ta ambulansların, koalisyon güçlerinin bombardımanı sonucu yaralanan sivillere yardıma yetişmeye çalıştığını iddia etti

23:38 koalisyon güçlerinin vurduğu noktalar arasında, Muammer Kaddafi güçlerinin bulunduğu Misrata'daki bir askeri okulun da yer aldığı belirtildi.

23:37 El Cezire: Libya'da mudevrimcilerin, bu ülkeye yönelik operasyona başlayan uluslararası koalisyon güçleriyle işbirliği yaptıklarını duyurdu.

23:36 Libya devlet televizyonu, Diktatör Muammer Kaddafi'nin "kısa bir süre içerisinde" bir konuşma yapacağını duyurdu.

23:35 Libya devlet televizyonu, bir Fransız uçağının düşürüldüğünü iddia etti.Televizyon kanalı, Libya uçaksavarlarının, Trablus yakınlarında bir Fransız uçağını düşürdüğünü duyurdu.

23:34 El Cezire televizyonu, Libya'nın batısında görevli bir ekibinin üyelerinin Libya hükümet yetkililerince gözaltına alındığını duyurdu.

23:33 Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı (ICRC), Libya'da Muammer Kaddafi güçlerine karşı başlatılan askeri operasyonlar üzerine yaptığı açıklamada, tüm tarafların, uluslararası insani hukuk kurallarına uymaları çağrısı yaptı.

23:32 Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Libya'ya askeri müdahaleyi "sorumsuzluk" olarak niteledi.Chavez, televizyonda yayımlanan açıklamasında, Libya'ya yönelik uluslararası silahlı müdahaleyi eleştirerek, derhal ateşkes ilan edilmesini istedi.Müdahaleyi "bir ülkenin içişlerine karışma" olarak değerlendiren Chavez, amacın sadece petrolü ele geçirmek olduğunu savundu.Chavez, "Etkili bir ateşkesin sağlanmasını ve Kuzey Afrika'da yeniden barış yoluna girilmesini istiyoruz" dedi.

23:30 Rusya, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksardır Lukaşeviç yaptığı yazılı açıklamada, "Bir dizi ülkenin hava kuvvetleri, 19 Mart'ta Libya'ya karşı askeri eylemlere başladı. Moskova, bu askeri eylemi üzüntüyle karşılamaktadır" dedi.

23:28 Libya'ya askeri müdahale dünya kamuoyunda da yankı buldu. Türkiye, gelişmeleri yakından takip ettiğini bildirirken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la görüştü ve "BM kararının uygulanmasına önem veriyoruz" dedi.

23:23 Libya Ordusundan yapılan açıklamada, "Haçlı ordusu başkent yakınlarında bir hastaneyi vurdu" denildi

23:19 lDevet televizyonu sivil hedeflerin vurulduğunu öne sürerken, Misrata ve Libya'nın batısına hizmet veren yakıt tanklarının vurulduğunu duyurdu

23:15 Libya resmi haber ajansı, başkent Trablus'ta ambulansların, koalisyon güçlerinin bombardımanı sonucu yaralanan sivillere yardıma yetişmeye çalıştığını duyurdu

23:10 Öte yandan Libya resmi TV kanalı başkent Trablus'ta sivil noktaların hedef olduğunu öne sürdü. Haberde, "Haçlı düşmanlar"ın savaş uçaklarının Trablus'taki sivil hedefleri bombaladığı belirtildi.

23:07 Amerikalı yetkililer, ABD'nin operasyonda öncü konumda olduğunu belirterek, ABD savaş uçaklarının da operasyonlara dahil olacaklarını kaydetti. Bölgede koalisyon güçlerine ait yaklaşık 25 savaş gemisi ile 3 ABD denizaltısı olduğu, 5 ABD keşif uçağının da operasyonda yer aldığı ifade edildi.

23:05 Koalisyon güçlerinin, özellikle başkent Trablus ile Misrata çevresindeki hedefleri vurdukları bildirildi. Yetkililer, Bingazi çevresinde çok büyük bir operasyonun planlanmadığını ifade etti

23:03 ABD savaş gemilerinden, Libya'daki hedeflere seyir (cruise) füzeleri fırlatıldı. Amerikalı savunma yetkililerince Washington'da düzenlenen brifingde, Libya'nın kıyı şeridindeki hedeflerin vurulmakta olduğu belirtildi.

23:00 Fransa'dan sonra ABD de Libya'yı vurmaya başladı. ABD ve Fransa'nın başını çektiği batılı ülkeler ateşkes kararının bozulmasının ardından Libya'ya müdahale için düğmeye bastı. Fransız savaş uçakları, akşam saatlerinde ilk ateşi açtı. ABD savaş gemilerinden, Libya'daki hedeflere cruise füzeleri fırlatıldı.

20:00 Akdeniz ve çevresinde konuşlulanan ABD savaş uçakları ve savaş gemilerinin, operasyona ilk aşamada katılmadıkları, ancak daha sonra füze saldırılarıyla destek verecekleri ileri sürüldü

19:05 El-Cezire'den Canlı Yayın şimdi tevhidhaber'de...

19:00 İlk ateş TSİ 18.45'te başladı ve Fransız uçağı Libya askeri aracını vurdu. Fransız askeri kaynakları, biri izleme dördü saldırı uçağı olan uçakların Fransa'nın doğusundaki Saint-Dizier üssünden kalktığını belirtti. Kaynaklar, bu "keşif görevinin" bugün akşam üzeri boyunca devam etmesinin beklendiğini, uçakların Libya üzerindeki birkaç saatlik uçuş esnasında hiçbir zorlukla karşılaşmadığını kaydetti.

18:48 Fransa Savunma Bakanlığı, Libya'da ilk hedefin vurularak yok edildiğini duyurdu. Vurulan hedefin bir araç olduğu belirtildi.

18:34 Libya resmi medyası, Fransızların vurmakla tehdit ettiği bölgelerde vatandaşların toplandığını duyurmuştu. Burada toplanan insanların 'canlı kalkan' görevi gördüğü anlaşılıyor.

17:16 Fransa Cumhurbaşkanı: Hareket, halka karşı uygulanan hava saldırılarını önleyerek sivilleri korumaya yöneliktir

,

MERKEL: BİZ BU OPERASYONDA YOKUZ
Almanya Başbakanı Angela Merkel de "dünya güçlerinin, Libya'daki şiddetin sona ermesi gerektiği görüşünde birleştiğini" söyledi.

Ancak Angela Merkel, ülkesinin askeri operasyonlarda yer almayacağını ifade etti.

CAMERON: EYLEM ZAMANI GELDİ
İngiltere Başbakanı David Cameron da Kaddafi'nin ateşkesi bozduğunu söyleyerek, "daha fazla sivilin ölmemesi için acil önlemlerle karşı karşıya kalacak" dedi.

Kaddafi'nin uluslararası topluma yalan söylediğini savunan Cameron, "kendi halkına zulmetmeye devam ediyor, dolayısıyla eylem zamanı geldi. Bunun acilen olması gerek. BM'nin isteğini uygulamak zorundayız, sivillerin katledilmesinin sürmesine izin veremeyiz" dedi.

HARPER: DENİZDEN ABLUKAYA ALINACAK
Operasyona katılacaklarını söyleyen Kanada Başbakanı Stephen Harper de, deniz yoluyla ablukayı da uygulamak amacıyla Libya çevresinde donanma operasyonlarının başlatılacağını kaydetti.

ORTAK BİLDİRİ YAYIMLANDI
Zirve sonrasında yayımlanan ortak bildiride de, BM Güvenlik Konseyi'nin kararı anımsatılarak, "Albay Kaddafi'nin uluslararası toplumun isteklerini reddetmeyi, kendi halkını küçümsemeyi sürdürmesine izin vermeyeceğiz. Libyalılara, ülkelerini yeniden inşa etmelerinde, bu ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğünü tamamıyla saygı çerçevesinde yardım etmeyi sürdüreceğiz" denildi.

BERLUSCONI: ÜSLERİMİZİ AÇTIK
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Libya'ya yapılacak harekata üs sağlayarak destek verdiklerini söyledi.

Berlusconi, Napoli'deki NATO üssünün harekatın komuta merkezi olarak kullanılabileceğini kaydetti.

İtalya Başbakanı Berlusconi, gerekli olursa hava akınlarına katılabileceklerini de sözlerine ekledi.

17:15 El Cezire: Şehid olan Muhammed Nabbous'un  Daha doğmamış çocuğunun olduğunu belirtti

17:14 Libya'nın El Hurra televziyonunun kurucusu Kaddafi milislerinin saldırısında öldürüldü

17:12 Ulusal Petrol Şirketi'nden bir kaynak, tankerin Libya açıklarında devrimciler tarafından ele geçirildiği belirtildi.  2800 ton fuel oil taşıyan tankerin Yunanistan'dan Libya'nın batı kesimine gitmekte olduğu, "kaçıranların, gemi personelini silahla tehdit ederek rotayı zorla Tobruk'taki El Hrika limanına doğru çevirdikleri" kaydedildi.

17:09 Fransız ordusuna bağlı çok sayıda savaş uçağının, "Libya toprakları" üzerinde keşif uçuşu yaptığı bildirildi. Fransız askeri kaynakları, uçakların Fransa'nın doğusundaki Saint-Dizier üssünden kalktığını belirtti.

17:07 Fransız savaş uçakları, Birleşmiş Milletler'in aldığı karar çerçevesinde Libya üzerinde uçuyor. Fransız kanalı BFM, Fransız uçaklarının Bingazi üzerinde uçtuğunu duyurdu

17:05 Henüz teyit edilemeyen bilgiye göre Fransa uçakları Libya'ya saldırı başlattı

15:50 Lübnan'ın Libya'daki büyükelçiliğine Kaddafi milisleri tarafından saldırı yapıldı

13:40 Kaddafi güçlerine ait bir uçağın alevler içinde yere çakılışı görüntülendi.

işte o kareler;

 

12:40 Bir mektupta Fransa'ya gönderen Kaddafi mesajında; "Libya senin değildir.Bizim içişlerine müdahale etmeye hakkın yok.Biz halkımızın üzerine asla tek bir kurşun bile etmadık" dedi

12:30 Kaddafi'den Obama'ya mektup: Ben ve kardeşlerim burada ölmeye hazırız.Burada El Kaide ile karşı karşıya kalsaydınız siz ne yapardınız

12:00 Görgü tanıkları, Bingazi kentinin diğer kesimlerinde de Muammer Kaddafi'ye bağlı milislerle devrimciler arasında çatışmalar meydana geldiğini bildirdi

11:25 ABD, Libya DİKTATÖRÜ Muammer Kaddafi'nin BM Güvenlik Konseyinin kabul ettiği ateşkes kararını ihlal ettiğini açıkladı. ABD'nin BM nezdindeki Büyükelçisi Susan Rice, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, Kaddafi'ye bağlı güçlerin Konseyin aldığı kararı ihlal ettiğini söyledi.

11:00 Bingazi kentinde Kaddafi milislerine ait bir uçağın devrimcilerin açtığı ateş sonucu düştüğü belirtildi.  Associated Press haber ajansının bölgedeki muhabiri bugün erken saatlerde Kaddafi güçlerine ait bir uçağın alevler içinde yere çakıldığını gördüğünü söyledi.

10:45 El Arabiya'nın belirttiğine göre Libya'da diktatör Kaddafi birlikleri ile devrimciler arasında çatışmalar devam ediyor.

Bugün Kaddafi ordusunun Misrata kentine düzenlediği silahlı saldırıların görüntüleri teşhir edildi.Görüntülerde sivil halka karşı yapılan ağır saldırılar gözüküyor.

işte o video,