Lapid, Arnavutluk Başbakanı ile İran'a Karşı Ortak Çalışacak

Lapid, Arnavutluk Başbakanı ile İran'a Karşı Ortak Çalışacak

Tiran'ın hükümet sistemlerine yönelik siber saldırılara tepki göstererek diplomatik bağlarını koparmasından sadece haftalar sonra İsrail'e geldi.

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Yair Lapid Pazar günü Arnavut mevkidaşı Edi Rama ile İran'ın siber tehditlerine karşı birlikte çalışmak üzere bir araya geldi.

Rama, Tiran'ın yaz aylarında siber saldırılar nedeniyle İran'la diplomatik ilişkilerini kesmesinden sadece haftalar sonra Lapid'in daveti üzerine üç günlük bir ziyaret için Pazar günü erken saatlerde İsrail'e inmişti.

Lapid, bu tür saldırılara karşı Balkan ülkesine yardım sözü verdi.

Görüşmenin başında, "İsrail, İran'a karşı çabalarda mümkün olduğu kadar yardımcı olacak" dedi.

Eylül ayında Dışişleri Bakan Yardımcısı Idan Roll, Arnavutluk Dışişleri Bakanı Olta Xhacka ile bir araya geldi ve "siber savunma konusundaki bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmayı" teklif etti. Bakan ayrıca Tiran'ın İranlı diplomatları sınır dışı etme kararından dolayı "İsrail'in takdirini ifade etti".

Roll, "İsrail ile Arnavutluk arasındaki işbirliğini sıkılaştırmaya devam edeceğiz." dedi.

Tiran'a yönelik siber saldırıların ardından ABD Hazine Dış Varlıkları Kontrol Ofisi, Tahran İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığı ile İstihbarat Bakanı İsmail Khatib'e yaptırım uyguladı.

Saldırılar devlet bilgisayar sistemlerini bozarak Arnavutluk'u çevrimiçi hizmetleri askıya almaya zorladı ve sözde hükümet belgelerini ve bölge sakinlerinin kişisel bilgilerini sızdırdı.