"Kuduz"da ağır kayıp

"Kuduz"da ağır kayıp

Dünyada her 10 dakikada bir insan kuduz vakasından ölüyor.

 KAÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, "Dünyada her 10 dakikada 1 insan kuduzdan ölüyor. Her yıl 1.5 milyon insan tüberkülozdan ölmektedir" derken KAÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahin Aslan ise, "Veteriner hekimler elinin tersiyle itilmiş ve sıkıntılı bir süreçten geçiyorlar" dedi.

Kars-Ardahan-Iğdır Veteriner Hekimler Odası (VHO) Başkanı ve Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, dünyada her 10 dakikada bir insanın kuduz vakasından öldüğünü söyledi.

Kars-Ardahan-Iğdır VHO ve KAÜ Veteriner Fakültesi'nin işbirliği ile 'Kırım Kongo Kanamalı Ateşi' (KKKA) ve 'Hanta Virüsü' üzerine, Veteriner Fakültesi Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansta dünyayı saran önemli virüslü hastalıklara dikkat çekildi.
VHO Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, kuduz, brusella ve tüberküloz hastalıkları hakkında bilgi verdi. Öztürkler, "Dünyada her 10 dakikada bir kuduzdan insan ölüyor. Her yıl 1.5 milyon insan tüberkülozdan ölmektedir. Brusella artık gelişmemiş yörelerin ve gelişmemiş ülkelerin hâlâ çok önemli bir problemi olmaya devam etmektedir. Nitekim yöremizde de brusella ciddi bir problem haline geldi. Bununla ilgili odamız da birtakım çalışmalar içerisindedir" dedi.

Son zamanlarda kitlesel olarak insan sağlığını tehdit edecek birtakım hastalıkların gündeme geldiğini de ifade eden Öztürkler, "Bunlar kuş gribiyle başladı. Sars derken, kuş gribi derken, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi derken ve yine hiç ummadığımız bir anda Hanta Virüsü ortaya çıktı. Görüyoruz ki bunlar sürpriz bir şekilde devam edecek. Veteriner hekimlik mesleğinin önemi ne yazık ki böyle birtakım hastalıklar ortaya çıktığı zaman anlaşılmakta. Ne yazık ki ülkemiz idaresinde bulunan değerli yöneticiler o zaman bazı gerçeklerle yüz yüze gelebilmektedir" diye konuştu.

VETERİNER HEKİMLER ARKA PLANA ATILMIŞ DURUMDALAR
KAÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahin Aslan da, veteriner hekimlik mesleğinin günümüz Türkiye'sinde arka plana atıldığına bunun da olumsuz sonuçlar doğurduğuna dikkat çekerek, "Ülkemizde yanlış bir imaj var. Veteriner hekimler elinin tersiyle itilmiş ve sıkıntılı bir süreçten geçiyorlar" dedi.

Tarım ve hayvancılığın önemine vurgu yapan Prof. Dr. Aslan, Türkiye'de tarım ve hayvancılığın yok denecek seviyeye geldiğini hatırlattı. Aslan, "Türkiye'de maalesef artık köyler boşalmış insanlar köylere gitmeyi bir ar, onur meselesi haline getirmişler. Bu korkunç bir durum. Artık köylerdeki insanların şehirlere kaçma dürtüsü en üst düzeyde. Köylerde ne yazık ki orta yaşlı insanlar kalmış. Kalanların da yaşama sevinci gittikçe düşmüş. Yazın bir ay gelip ne bulduysa onu biçip götüren bir mekanizmaya doğru gidiyoruz" diye konuştu.