Kudüs'ün Kılıcı Zaferinin Sonuçları (Analiz)

Kudüs'ün Kılıcı Zaferinin Sonuçları (Analiz)

11 Günlük Gazze savaşının ardından nihayetinde siyonist rejim İsrail ve Filistinli direniş grupları arasında ateşkes sağlanmış oldu.

 
Siyonist rejim İsrail ve Filistin direniş grupları arasındaki savaş 10 Mayıs tarihinden başlanıp 21 Mayıs gününe kadar devam etti. Sonunda kimi yabancı aktörlerin arabuluculuğu ile ateşkes iki tarafın da onayı ile sağlandı.  Burada sorulması gereken asıl soru bu 11 Günlük savaşın nasıl sonuçlar doğurduğu ve doğuracağıdır.
 
Bu savaşın ilk sonucu,  Filistinli direniş gruplarının caydırıcılık güçlerinin ispatlanması idi.  Bu savaş Direniş Gruplarının taş devrini geride bıraktıklarını ve füze devrine ayak bastıkların, Siyonist Rejim İsrail altyapı tesislerine ve ordusuna darbe indirebileceklerini gösteriyor.  Bu savaşta Filistinli direniş grupları 3 düzeyde yani kısa menzilli, orta menzilli ve uzun menzilli olmak üzere 4 bini aşkın füze ve roketi işgal altında bulunan topraklara fırlattılar. Burada göze çarpan en önemli noktalardan biri de savaşın başladığı ilk saatlerde 300 füzenin işgal altındaki topraklara fırlatılması idi. Bu bağlamda sadece ilk bir dakika içerisinde 100 kadar füze fırlatıldı. Gerçekte bu savaş,  direniş gruplarının istihbari, teknik, taktiksel ve taarruz gücünü ve en önemlisi de Filistin kimliğini, coğrafyasını, tarihini, dinini ve mezhebini ve insanların hak ve hukuklarını korumak doğrultusundaki irade ve azmini ispatlamış oldu.
 
11 Günlük Savaşın ikinci sonucu, siyonist rejim İsrail savunma sisteminin zayıf noktalarının açığa çıkmasıydı. Demir Kubbe'nin etkinliği konusunda yoğun bir propaganda ve algı çalışması yapan korsan rejim İsrail, Filistin direniş roketlerinin yüzde 85'inden fazlasının belirlenen hedeflere isabet ettiğini şaşkınlıkla izledi.  Siyonist İsrail rejiminin ateşkesi kabul etmesinin nedenlerinden biri de budur. Aslında, bebek katili İsrail'in savaş ve sahadaki gücü, Demir Kubbe, Davud Sapanı, Patriot ve TOW dahil olmak üzere özellikle savunma alanındaki kabiliyetleri ciddi şekilde azaldı Böyle bir durumda Siyonist rejimin savaşı sürdürmesi mümkün değildi çünkü zaten askeri alanda daha fazla savaşma gücü kalmamıştı.
 
11 Günlük Savaşın üçüncü sonucu, işgal altındaki topraklardaki siyonist ordu ve insanları için psikolojik sorunların ortaya çıkmasıydı. Savaşın uzaması bir yandan siyonist rejim İsrail Ordusunun moralini, diğer yandan İsrailli işgalci yerleşimcilerin hayatını etkiledi. Direniş füzelerinin sürekli ateşlenmesi nedeniyle işgal altındaki topraklarda sivil-kentsel yaşam ciddi sorunlarla karşılaştı. Çok sayıda yaralı İsrailli, siyonist rejim İsrail işgali altında yaşayan insanları psikolojik sorunlarla yüzleşmeye sürükledi. İşgal altındaki bölgelerin güneyinde 2 milyondan fazla işgalci yerleşimci, siyonist İsrail rejiminin siyonist yerleşim yerlerinde yaşayanlara güvenlik sağlama kabiliyetine ilişkin korkuları ve kuşkuları dolayısı ile sığınma ve tahliyeyi göze aldılar.
 
Siyonistlerin temelsiz iddialarına karşın bu rejimin savunma sisteminin zafiyetlerinin açığa çıkması ile siyonist rejim İsrail Ordusu ve sivillerin psikolojik sorunlara yakalanması ve savaşın ekonomik sonuçları, Binyamin Netanyahu'yu ateşkes koşullarının kurulmasını kabul etmeye yöneltti. Siyonist İsraillilerin, kayıtsız şartsız ateşkesi kabul etmeleri Filistin direnişinin zaferi olarak görülüyor. Böylece işgal altındaki topraklarda Netanyahu'ya yönelik eleştiriler de arttı.
 
Bu savaşın dördüncü sonucu, Binyamin Netanyahu'nun İsrail iktidar yapısında daha sarsıntılı konuma düşmesidir. Siyonist rejim İsrail parlamentosu Knesset'in bir üyesi olan İlyit Şakid, kabinenin ateşkes anlaşmasını kabul etmesine tepki olarak "İsrail'in Gazze'deki savaşı kayıtsız şartsız durdurması utanç verici" dedi.
 
Siyonist rejimin Yeni Umut partisinden Gideon Saer de Gazze'deki direniş gruplarıyla ateşkesi rejim için utanç verici bir anlaşma olarak nitelendirdi. Siyonist Knesset'in bir diğer üyesi Etmar bin Gafîr, İsrail'in utanç verici ve aşağılayıcı ateşkesi kabul etmesini Hamas'a karşı tehlikeli bir teslimiyet olarak nitelendirerek, İsrail için zor koşullar yarattığını söyledi.
 
Parstoday