"Kudüs Ümmetin En Büyük Yarası, Yarayı Sarmak Vacip"

"Kudüs Ümmetin En Büyük Yarası, Yarayı Sarmak Vacip"

Mehmet Görmez, ümmetin en büyük yarasının Kudüs, her müminin bu yarayı sarmasının ise vacip olduğunu belirtti

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ümmetin çok yaraları olduğunu ancak Kudüs’ün bu ümmetin en büyük yarası olduğunu belirterek bu yarayı sarmanın her müminin üzerine vacip olduğunu söyledi.

Görmez, Uluslararası Kudüs Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Hamid Bin Abdullah ve beraberindeki heyeti kabul etti. Uluslararası Kudüs Enstitüsü’nün Yemen, Ürdün, Sudan ve Lübnan Yönetim Kurulu Başkanlarının da katıldığı görüşmede, Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın maruz kaldığı tehlikeler ve çözüm önerileri, Kudüs hakkında dünya kamuoyunda farkındalık oluşturulması, eğitim faaliyetleri, camilerde Kudüs hutbesi okutulması ve uluslararası Kudüs konferansları düzenlenmesi gibi konular ele alındı.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Kudüs adına bir müessese kurulmuşsa ümmetin her ferdinin o müessesenin bir parçası olmasının zorunlu olduğunu kaydetti. Kendisinin de kurulan müessesenin bir üyesi kabul edilmesini isteyen Başkan Görmez, “Eğer Kudüs adına bir müessese kurulmuşsa ümmetin her bir ferdi o müessesenin bir parçasıdır. Kurulduğunuz günden itibaren beni de bir üyeniz olarak kabul edin. Eğer Kudüs-ü Şerif ‘İmdat’ diye çağırıyorsa her Müslüman’ın o sese kulak vermesi gerekir. Çünkü Harameyn-i Şerifeyn Kudüssüz düşünülemez” dedi.

Ümmetin çok yaraları olduğunu ancak Kudüs’ün bu ümmetin en büyük yarası olduğunu ifade eden Başkan Görmez, bu yarayı sarmanın her müminin üzerine vacip olduğunu belirtti. Başkan Görmez, Türk milletinin Kudüs konusundaki hassasiyetlerine de değinerek, “Yaşayan bir Türk şairimiz derki, ‘Kalbimizin yarısı Kabe, yarısı Mescid-i Nebevi’dir. Bu kalbi koruyan bir zar vardır. Onun adı Kudüs’tür’. Türkiye’de Kudüs ile ilgili çok muhteşem bir edebiyat kültürü vardır. Doğrusu ümmetin çok yaraları vardır ancak en büyük yarası hala Kudüs’tür. Çünkü bütün yaraların kaynağı odur. Yarayı sarmak her müminin üstüne vaciptir. Sizlerin yüklendiği vazife İslam ümmetinin üzerine farz olan bir vazifedir. Hiçbir Müslüman sizin bu çağrılarınızdan sarf-ı nazar edemez. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak her türlü yardımı yapmaya hazırız” dedi.

Umre ziyaretlerine daha önceden olduğu gibi yeniden Kudüs’ü ekleyeceklerini belirten Görmez, “Uzun tartışmalardan sonra ziyarette ısrar etmenin, Kudüs’ü yalnız bırakmamanın, gidip sahip çıkmanın daha doğru olduğu kanaatine vardık. Biz bu yıl bir karar aldık. Büyük istişareler sonucunda bu kararı aldık. Bu kararımız umre ziyaretlerini Kudüs ziyaretiyle birleştirme kararıdır. Yani üç mescidi de birlikte ziyaret etme geleneğini yeniden başlatma kararıdır. Doğrusu bu duyulduğunda Kudüs’te yaşayan Müslümanların gözyaşı dökerek Mescid-i Aksa’da secdeye kapandıklarını duydum. İşgalcilerin de bundan büyük bir endişe duyduğunu duydum” dedi

 

Dünyabülteni