Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi; Kaşıkçı Cinayetinde Suud'un Yanındayız

Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi; Kaşıkçı Cinayetinde Suud'un Yanındayız

Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi bildirgesi: Kaşıkçı cinayetinde Suudi Arabistan'ı destekliyoruz...

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Riyad’ın ev sahipliğinde düzenlenen 39. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi’nin açılış oturumunda, KİK’in varlığının korunması gerektiğini vurguladı.
Riyad'da toplanan Körfez İşbirliği Konseyi 39. Zirvesi sonunda yayımlanan 72 maddelik kapanış bildirgesinde, Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin Suudi Arabistan yönetiminin takındığı tavır ve olayın aydınlatılması için yerine getirdiği icraat ve çalışmaların KİK tarafından desteklendiği ifadeleri yer aldı.
Riyad'da düzenlenen 39. KİK Zirvesi kapanış bildirgesi yayımlandı. 72 maddelik kapanış bildirgesinde en dikkati çeken konular arasında Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin Suudi Arabistan yönetiminin takındığı tavır ve olayın aydınlatılması için yerine getirdiği icraat ve çalışmaların KİK tarafından desteklendiği ifadeleri yer aldı.

korfez-zirve.jpg
Bildirgede, bu suça karışanların cezalandırılması ve adaletin yerine getirilmesinde Kral Selman bin Abdulaziz'in liderliğinde Suudi Arabistan Krallığı'nın hukukun üstünlüğü ve adalet kurallarının yerleşmesi için tüm hukuki icraatı yerine getirmeye bağlı kalınacağı belirtildi.

Ayrıca bildirgede, "Doğu Kudüs'ün" Filistin'in tarihi başkenti olduğu ve İsrail'in Gazze saldırılarını tırmandırmaktan vaz geçmesi gerektiği belirtildi.

Yemen'deki durum ve Suudi Arabistan ve diğer körfez ülkelerinin yaptığı insani yardımların sıralandığı bildirgede, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve yönetiminin desteklendiği vurgulandı.

Suudi Arabistan’ın, tüm uluslararası forumlarda İslami ve Arap meselelerini savunmaya devam edeceğini dile getiren Kral Selman, Filistin halkının meşru haklarını elde etmeyi amaçlayan ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet kurulmasını içeren Filistin davasının öncelikleri arasında yer aldığını söyleyerek, uluslararası topluma, Filistin halkını korumak için gerekli tedbirleri alma çağrısında bulundu.

Konuşmasında İran konusuna da değinen Kral Selman, “İran rejimi, komşu ülkelerin içişlerine olan müdahalelerini sürdürüyor. Bölgemiz ise aşırılık ile teröre maruz kalıyor” ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan'ın, Körfez liderlerini ve 39. KİK Zirvesi’ne ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Kral Selman, KİK’in, Körfez ülkelerinde yaşayan insanların hayal ve umutlarını gerçekleştirmek amacıyla güvenlik, istikrar, gelişme ve refahı teşvik ettiğini vurguladı.

KİK’in varlığı korumanın yanı sıra şimdiki ve gelecekteki rolünü güçlendirmek gerektiğini aktaran Kral Selman, insani ve doğal kaynaklar anlamında büyük bir servete sahip olduklarına değinerek, KİK ülkelerinde yaşayan halklara hizmet etmek ve bölgenin güvenlik ile istikrarını sağlamak için tüm enerjilerini kullanmaları gerektiğini ifade etti.

Kral Selman KİK Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “Bölgemiz, sizin de bildiğiniz zorluk ve tehditler yaşamakta. Radikal ve terörist güçler, ortak Körfez ve Arap güvenliğimizi tehdit etmeye devam ediyor. İran rejimi, bu güçleri destekleme ve diğer ülkelerin içişlerine müdahale etme konusundaki düşmanlık politikalarını sürdürmeye devam ediyor. Hepimizin devletlerimizin kazanımlarını koruması gerek. Bölge ve dünyada güvenlik ile istikrarı sağlamak için ortaklarımızla birlikte çalışmalı ve İran'ın nükleer program ve balistik füzelerin geliştirme programına yönelik tam ve yeterli garantiler elde etme ihtiyacı konusunda ısrar etmeliyiz.”

Yemen konusuna da değinen Kral Selman, Arap Koalisyonu’na üye olan ülkelerin, Yemen’deki meşru hükümetin Yemen ve halkının darbecilerden kurtarılması talebi üzerine kararlılık ile meşruiyet, güvenlik ve istikrarı korumaya devam ettiğini dile getirerek, koalisyon ülkelerinin, Körfez ülkeleri barış girişimi referansı, ulusal diyalog sonuçları ve Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2216 sayılı kararı doğrultusunda, Yemen krizine siyasi bir çözüm bulma çabalarını desteklemeye devam ettiğini söyledi.

Suudi Arabistan’ın, Suriye'yi krizden çıkaracak, ülkenin birliğini sağlamak için bir geçiş hükümeti kurulmasına katkıda bulunacak ve yabancı güçler ile terör örgütlerinin ülkeden ayrılışını sağlayacak siyasi bir çözüm çağrısında bulunduğunun altını çizen Kral Selman, Arap ülkelerinin güvenliğinde kilit bir noktada olan Irak'la güçlü ve stratejik ilişkiler kurma konusunda istekli olduklarını da sözlerine ekledi.