Keyfi Sezeryana Yaptırım Geliyor

Keyfi Sezeryana Yaptırım Geliyor

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, gerekli olmadığı halde sezeryan yapan özel hastanelere önümüzdeki aylardan itibaren yaptırım uygulayacaklarını söyledi.

Sezaryenin ancak sağlığın tehdit altında bulunduğu durumlarda yapılabileceğini belirten Akdağ, vatandaşlara imzaladıkları rıza formlarını dikkatle okumaları uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yüzde 15 olarak belirlenen sezaryen oranının bazı özel hastanelerde yüzde 70'e varması Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 'Gereksiz yere sezaryen oranlarını çok yükseltmiş olan özel hastanelerle ilgili yaptırımlarımız olacak. Bunu da önümüzdeki aylardan itibaren bütün Türkiye'de yaşayacağız' dedi. Bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın halkı farkındalık oluşturacak bir şekilde uyardığını dile getiren Akdağ, bakanlık olarak hastaneler, ebelerimizle, konuya ilgili doktorlar ve uzman derneklerle birlikte bu konuyla ilgili 3 yıldır çalışma yürüttüklerini belirtti.

TEHDİT VARSA YAPILIR

Akdağ, Asya Termal Otel'deki 'Sağlıkta Dönüşüm Programı Değerlendirme Çalışması Toplantısı' sonrasında yaptığı açıklamada, bütün Türkiye'de olduğu gibi Balıkesir'de de sezaryen oranının çok yüksek olduğunu söyledi. Sezaryenin hangi zamanlarda gerekli olduğu konusunda uyarılarda bulunan Akdağ, 'Vatandaşlarımızın şunu bilmesini isterim, sezaryen bir ameliyattır ve yalnız gerekli olan durumlarda, anne ve bebek sağlığını tehdit eden durumlarda başvurulması gereken bir yöntemdir' diye konuştu.

SEZARYENCİ HEKİMLER EĞİTİME

Akdağ, bu hususta Balıkesir'de de bütün illerde olduğu gibi işin paydaşlarına ve sorumlularına gerekli bilgilendirmeyi yaptıklarını vurgulayarak, 'Tabiri caizse uyarıları da yaptık. Şunu açıkça ifade ediyorum, gereksiz yere ihtiyaç olmadığı halde sezaryen oranı çok yüksek olan uzman hekimleri, bu husustaki eksikliklerini tamamlamak üzere eğitime alacağız. İlk uygulamaya haziranda başlıyoruz' dedi. Gereksiz yere sezaryen oranlarını yükselten özel hastanelere de önümüzdeki aylardan itibaren yaptırım uygulanacağını kaydeden Akdağ, 'Bütün paydaşlara bunu anlatıyoruz' ifadelerini kullandı.

FORMU DİKKATLE OKUYUN

Sezaryen konusunda vatandaşlara da önemli görev düştüğüne dikkati çeken Akdağ, şunları söyledi: 'Vatandaşımız kendisi sezaryenle doğum yapma isteği bir yana, sezaryen teklif edilse bile bunun gerekçesini tam olarak sorgulamalıdır ve mutlaka bilgilendirilmiş, 'rıza formu' dediğimiz yani 'benim rızam var bu sezaryene' formlarını dikkatlice okumalıdır. Sezaryen sonuçta hamile bir kadının karnının, daha sonra da rahminin yarılması ve çocuğun oradan çıkarılmasıdır. Bunun doğal bir yol olmadığı açıktır. Tekrar ediyorum, gerçek anlamda ihtiyaç varsa, annenin, bebeğin sağlığı riske giriyorsa elbette ki sezaryen yapılacaktır.'

ORAN YÜZDE 15'İ AŞMAMALI

Sezaryen oranının yüzde 15'i geçmemesi gerektiğini ifade ederek 'Dünya Sağlık Örgütü tarafından bildiriliyor, bilimsel olarak da bu biliniyor. Sezaryen oranı bir hastanede yüzde 70 oluyorsa bunun anlamı nedir? Bu 'gereksiz sezaryen yapılıyor' demektir. Buna bu ülkede müsamaha etmeyeceğiz. Vatandaşlarımız da bu talebi asla kendisi yapmamalıdır' şeklinde konuştu.

Doktora uzanan eli bükeriz

Bakan Akdağ, son dönemde gündeme sıkça gelen sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemleri hakkında şunları söyledi: 'Bu kadar hizmetin vatandaş tarafından kabul gördüğü, makbul sayıldığı bir ülkede vatandaşımızın aslında sağlık çalışanına karşı sempatisi de çok iyi. Yaptığımız araştırmalarda vatandaşın sağlık hizmetiyle sağlık çalışanlarından memnuniyet oranı birbirine çok yakın, çok yüksek çıkıyor. Peki nasıl oluyor da sağlık çalışanlarına karşı şiddet var?

Maalesef her toplumda olduğu gibi bizim toplumuzda da şiddet eğilimli insanlar var. Bunların sayısı çok olmasa bile elbette yaptıkları fiiller, bizi incitecek fillere dönüşebiliyor. Çok ciddi tedbirler alıyoruz bu konuda. Bu gerek konuda, caydırıcı ve eğitim tedbirlerini takip etmeye devam edeceğiz. Bir kez daha buradan ifade etmek istiyorum; vatandaşın başımızın üstünde yeri var. Ancak her kim bir sağlık çalışanına el uzatırsa onun bileğini bükmeye kararlıyız.'