Keneyi nasıl yendim

Keneyi nasıl yendim

KKKA virüsü kapan doktor Tarık Irmak, deneyimini 'kene' konferansında anlattı

Her kene ısırığının hastalık anlamına gelmeyeceğini söyleyen Irmak, 'Belirtiler ilaçlarla geçiştirilmemeli' dedi.


İSTANBUL
Bir hastaya müdahale ederken bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını yenen Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği doktorlarından Tarık Irmak, deneyimini anlattı. Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği ile Türk Klinik Mikrobiyoloji Ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneğinin düzenlediği "Ebola'dan Kırım Kongoya Viral Kanamalı Ateşler" konferansına katılan Irmak, hastaneye günde 2-3 vaka geldiğini söyledi.
ERKEN TEŞHİS KURTARDI

Kliniğin KKKA konusunda oldukça deneyimli olduğunu belirten Irmak bütün tedbirleri almalarına rağmen hastalığın kendisine ve doktor arkadaşlarına bulaştığını belirtti. Irmak "Kanamalı bir hastalık olduğu için, hastaya kalp masajı yaparken kan sıçramış, ben sıçradığını bile fark etmedim. Yan taraftan gelmiş olabilir. Hastadan sıçrayan kan herhangi bir sıyrık, yaralanma varsa virüs hemen bulaşıyor" dedi. Virüsün kendisine ve diğer 3 arkadaşına bulaştığından hastalık belirtileri başlayınca emin olduklarını söyleyen Irmak "Hastalık belirtileri başlar başlamaz erkenden tedaviye başladık ve iyileştik. Diğer üç arkadaşım da iyi" dedi.

YATIŞTIRICI İLAÇ KULLANMAYIN

Her kene ısırığında hastaneye gitmenin bir anlamı olmadığını belirten Tarık Irmak, "Önemli olan belirtiler başladığı anda doktora gitmektir. Her ateş ve kırgınlık gribal enfeksiyona yorulmamalı. O dönemde hastaneye başvurulmalı. Ağrı kesici ve antibiyotiklerle belirtiler yatıştırılmamalı" şeklinde konuştu.

HALKA KENE ÇIKARMA ÖĞRETİLMELİ

Konferansın basın totplantısında konuşan Doç. Dr. Önder Ergönül de bu yıl KKKA hastalığından ölenlerin sayısının 45-50 olacağını söyledi. Vakaların devam edeceğini bu nedenle halkın kene çıkarmayı öğrenmesi gerektiğini belirten Ergül, "Avrupalılar keneyi çıkarmayı biliyorlar. Kene kafasını sokar ama mutlaka gövdesi dışarıda kalır. Çıkarırken kafasının içeride kalmasında bir sorun yok, kafa sonradan düşecektir. Önemli olan gövdesinin çıkarılması. Çünkü virüs gövdenin içinde kalıyor" dedi.