Kenede 2. büyük tehlike

Kenede 2. büyük tehlike

Bilim adamları kenelerin ısırmasından bulaşan 'borrelia' mikrobunun, lenf bezi kanserine yol açtığını açıkladı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, geçen hafta sonu İstanbul'da 500 kişinin keneden ısırılmasından dolayı oluşan paniğin gereksiz olduğunu söyledi. Akdağ, "İstanbul'da görülen vakalarda Kırım Kongo virüsü taşıyan ölümcül kenelere rastlanmadı. Kelkit Vadisi diye bilinen Doğu Anadolu'nun batıya yakın kısımlarından başlayarak, batıya doğru giden bölge tehlikeli" dedi.

KANSER YAPIYOR

İsveçli ve Danimarkalı bilim adamlarının ortak araştırmasında; kenelerin ısırmasından ve sokmasından bulaşan "borrelia" mikrobunun, lenf bezi kanserine yol açtığı tespit edildi. Bu bulguya, 6 bin kişi üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda varıldı. İsveç'te her yıl yaklaşık 10 bin kişiye kenelerden "borrelia" mikrobu bulaşıyor ve bundan dolayı da hayatını kaybeden birçok insan oluyor. Bu araştırmada geliştirilecek tedavi yöntemleriyle bu hayati riskin en aza indirilmesi bekleniyor.

HAŞERE KOVUCU GiYSiLER

İzmirli bir firma, insan vücudundan sivrisinek, kene gibi haşereleri uzak tutan giysiler üretti. Firmanın yöneticisi Tolga Narbay, Nano teknolojiyle 'milimetrenin milyonda biri' boyutlarda çalışma yapılarak, kumaşa, haşere kovucu etken madde uygulandığını söyledi. Narbay, "Kıyafetlerde insanların duymadığı kokular, sivrisinek, kene ve güve gibi haşereleri vücudumuzdan uzak tutuyor. Cilde herhangi bir etkisi de yok" dedi.