Katılım bedeli hastaneleri de zora sokar

Katılım bedeli hastaneleri de zora sokar

Özel hastanelere ödenen muayene katılım payının 2 TL'den 15 TL'ye çıkarılması, hem hastaları hem de sağlık kuruluşlarını mağdur eder...

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, 1 Ekim'den itibaren vatandaşın özel hastanelere ödediği muayene katılım payının 2 TL'den 15 TL'ye çıkarılmasının, hem hastaları hem de özel sağlık kuruluşlarını mağdur edeceğini kaydetti. Muayene katılım payı bedelinin, aynı basamakta yer alan özel hastane ile devlet hastanesi arasında eşit olmasının daha doğru olacağını belirten Yalçıntaş, SGK'nın Danıştay kararına uyarak 1 Haziran'dan bu yana muayene katılım payını özel, devlet ve üniversite hastanelerinde eşit 2 TL olarak uyguladığını anımsattı. 15 TL gibi yüksek bir bedelin, özel sektörü kamu hastanelerine karşı haksız rekabete sürükleyeceğini uyarısında bulunan Yalçıntaş, "Devlet hastanelerinde 8 TL muayene katılım payı alınırken, özel hastanelerde 15 TL alınacak. Özel hastaneleri tercih eden vatandaşı 'cezalandırıcı' bir duruma gelecektir" dedi.

Tedavi katılım payı yeniden mahkemelik

Sağlık-Sen tedavi katılım payı için Maliye Bakanlığı aleyhine Danıştay'a dava açtı. Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, hükümetin memura yüzde 2.5 artı 2,5'luk zammın ardından tedavi katılım payını iki kat artırmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, "Uygulama hem hukuk dışı hem de etik dışı" dedi.