Katil İsrail'den Skandal Açıklama

Katil İsrail'den Skandal Açıklama

İsrail ordusu, silahlı saldırıdan bir yıl sonra Shireen Abu Akleh'i öldürdüğü için özür diledi

İsrail ordusu, silahlı saldırıyla ilgili sorumluluğunu bir yıl boyunca inkar ettikten sonra Al Jazeera muhabiri Shireen Abu Akleh'in öldürülmesiyle ilgili olarak özür diledi.

El Cezire'nin Batı Şeria'yı yirmi yıldır takip eden muhabiri Shireen Abu Akleh, geçen Mayıs ayında Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenlenen bir İsrail askeri baskınını takip ederken başının arkasından vuruldu.

İşgal güçleri başlangıçta onun yalnızca çapraz ateşe tutulduğu ve Filistinli direniş savaşçıları tarafından vurulduğu konusunda ısrar etti, ancak İsrail daha sonra bir soruşturmanın ardından Ebu Akleh'in muhtemelen kendi ordusunun bir üyesi tarafından öldürüldüğünü kabul etti, ancak bunun kasıtsız olduğunu iddia etti.

Şimdi, İsrail ordusunun baş sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari Perşembe günü CNN ve sunucusu Eleni Giokos ile yaptığı bir röportajda gazetecinin öldürülmesiyle ilgili bir özür yayınladı. "Shireen Abu Akleh'in ölümünden dolayı çok üzgün olduğumuzu burada söylemem için bir fırsat olduğunu düşünüyorum" dedi.

Hagari, "O bir gazeteciydi, çok köklü bir gazeteciydi. İsrail'de demokrasimize değer veriyoruz ve bir demokraside gazeteciliğe ve özgür basına yüksek değer görüyoruz", dedi. "Gazetecilerin, özellikle savaş zamanında, bizi eleştirseler bile İsrail'de kendilerini güvende hissetmelerini istiyoruz."

Özür, basın gözlemcisi Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ), Ebu Akleh'in ölümünün birinci yıldönümünde İsrail ordusunun 2001'den beri 20 gazeteciyi öldürdüğünü ve hiçbirinden hesap sormadığını ortaya koyan bir rapor yayınlamasından sadece birkaç gün sonra geldi.

Tel Aviv'in Ebu Akleh'in öldürülmesindeki rolünü kabul etmesine ve özür dilemesine rağmen, İsrail ordusunun kötü şöhretli bir şekilde bu tür yasal sonuçlardan muaf tutulmasıyla, vurulmadan sorumlu askerlerin tutuklanması ve yargılanması için çok az umut var.

Cinayetin işlendiği sırada ülkenin başbakanı olan Naftali Bennett'in geçen hafta söylediği gibi, siviller kasten öldürülmediğinde İsrail askerleri yargılanmamalı. "Devam eden bir savaş varsa ve kasıtlı olmayan tali hasar varsa, o zaman hayır. Aksi takdirde, yapacağınız şey savaşçıların tüm ellerini zincirlemek olur".