Katar:  Anlaşmada Arabuluculuk Yapan Ülkeyiz

Katar: Anlaşmada Arabuluculuk Yapan Ülkeyiz

Doha: Washington ve Tahran arasındaki anlaşmanın arkasında Katar arabuluculuğu var

Katarlı bir yetkili Cuma günü, Doha'nın ABD ile İran arasında yürüttüğü arabuluculuğun tutukluların serbest bırakılması ve takası konusunda bir anlaşmaya vardığını açıkladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı Devlet Bakanı Muhammed Al-Khulaifi, Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından X platformunda (eski adıyla Twitter) bildirildiğine göre Al-Jazeera'ya televizyonda yaptığı açıklamalarda bunu iletti.

Al-Khulaifi şunları aktardı: "Katar Devleti, ABD ile İran arasında bir dizi mahkumun serbest bırakılması ve iki taraf arasında üzerinde anlaşmaya varılan konuları ele almak için bir iletişim kanalı kurulması için diyalogun kolaylaştırılmasında çok önemli bir rol oynadı."

Doha'nın, "Amerika ve İran tarafları arasında yakınlaşma sağlamak için güvenilir bir uluslararası arabulucu olarak büyük çaba sarf ettiğine" dikkat çekti.

Al-Khulaifi, şunları ekledi: "Katarlı yetkililerin mesajları iletmek, görüşleri bir araya getirmek ve bu anlaşmaya varmak için olumlu girişimler sunmak amacıyla Washington ve Tahran'a yaptığı kapsamlı ziyaretlerden önce yapıldı."

"Katar Devleti, ABD-İran anlaşmasının nükleer anlaşmaya geri dönüş de dahil olmak üzere daha büyük anlaşmalara yol açacağını umuyor."

İran haber ajansı İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı ( IRNA ), adı açıklanmayan bir resmi kaynağın aktardığına göre, "Güney Kore ve Irak'ta dondurulmuş 10 milyar dolarlık İran fonlarının serbest bırakılması süreci , ABD ile bir esir takas anlaşması zemininde başladı ." dedi.

Perşembe günü İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve baş müzakereci Ali Bagheri, aynı anlaşmaya varılmasının ardından Tahran'ın dondurulan fonları üzerindeki yasağın kaldırılmasına ek olarak, ABD'de tutuklu bulunan birçok vatandaşının serbest bırakılacağını duyurdu.

Açıklama, Beyaz Saray'daki ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson'ın, İran'ın serbest bırakılma müzakereleri öncesinde beş Amerikalıyı hapishaneden ev hapsine transfer ettiğini açıklamasıyla aynı zamana denk geldi.

ABD basınında yer alan haberlere göre, Washington ve Tahran, ABD'de tutuklu bulunan birkaç İran vatandaşını İran'da tutuklu bulunan beş Amerikalı ile takas etme konusunda anlaştılar ve Amerikalılar bloke edilmiş petrol gelirlerinden 6 milyar dolar alacak.

haber , Katar hükümetinin serbest bırakılan fonları kontrol edeceğini ve İran'ın fonlara erişiminin yalnızca ilaç ve gıda gibi insani yardımlar karşılığında aidatlarını ödemek için olduğunu belirtti.

KAYNAK: TEVHİDHABER

Kaynak:Haber Kaynağı