Mehmet GÖKTAŞ

Mehmet GÖKTAŞ

Kapı olarak Allah'ın kapısını bilmek

Berat gecesi bize çok somut bir şekilde Allah'ın kapısını göstermektedir.

Müminler Rablerinin kapısını elbette her daim bilirler ve o kapıya varırlar. Fakat Şaban ayının on beşinci gecesinde Allah Teâla sanki özel bir davetle kullarını çağırmakta, hele bazı konularda gidilebilecek kapının sadece kendi kapısı olduğunu göstermektedir.

Berat gecesinin mahiyeti hakkında bir takım görüşler beyan edilmiştir.

Duhan sûresinin hemen başında geçen “Biz onu mübarek bir gecede indirdik...” ayetiyle bu gecenin kastedildiğini söylemişler. Kadir gecesiyle çelişmemesi için de bu gece Kur'an'ın dünya semasına, Kadir gecesinde de Hz. Peygamber'e (sav) indiğini söylemişlerdir. Kısacası bu gece hakkında bir takım ihtilaflı görüşler bize kadar gelmiştir.

Bu arada mübarek bildiğimiz bütün geceleri reddedenler de baştan beri mevcuddur.

Bize gelince; her şeyden önce Ramazanın habercisi mübarek Şaban ayı içerisindeyiz ve on dördünü on beşine bağlayan bir gecedeyiz. Bir de cumaya denk geliyor. Zaten her ayın ortasında oruç tutmak sünnettir. Bundan daha mübarek gece nasıl olabilir ki.

Fakat bu gecenin mahiyetiyle ilgili en sağlam görüş, rivayet edilen hadisi şeriflerdir. Rivayetlerin ittifak ettiği nokta;

“Şaban ayının on dördüncü gecesi olduğunda Allah Teâla'nın dünya semasına tecelli ettiği;

“Yok mu benden mağfiret dileyen mağfiret edeyim,

“Yok mu benden rızık isteyen rızıklandırayım,

“Yok mu bir derde müptela olan derdinin dermanını vereyim,

“Yok mu benden bir talepte bulunan istediğini vereyim...” (İbni Mace, Nesei)

Görünüşte çok ilginç ve dikkat çeken bir şey yok gibi. Fakat iyice düşünüldüğünde bu emir bir mümini tevhidin zirvesine davet etmektedir.

Bugün insanlık âlemi rızkı kimin verdiği konusunda, sıkıntıları kimin giderdiği konusunda, kısacası kapı konusunda büyük savrulmalar yaşamaktadır.

Yani bugün bir kapı sorunu yaşanmakta, insanlık kapı kapı dolaşmaktadır.

Sonra unutmayınız, hangi kapıya varırsanız varın mutlaka ve mutlaka “Niye geldin?” denir. Allah'ın kapısı hariç, oraya vardığınızda “Niye gelmedin?” denir.

Kapılar arasındaki farkı anladınız değil mi? O'nun kapısını ne kadar çok çalarsanız, O'nun kapısının önünde ne kadar çok beklerseniz, O'ndan ne kadar isterseniz o kadar sevgisini kazanırsınız. Ama başka kapılar öyle mi?

Sizi şu anda Allah Teâla beklemekte, her şeye gücü yeten ve herkesten cömert olan Allah Teâla!

Bütün bunlardan fazla olarak bir de Berat edeceksiniz. Mübarek olsun Beratınız.

doğruhaber

Bu yazı toplam 1408 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar