Kalpteki delik ameliyatsız kapatılabiliyor

Kalpteki delik ameliyatsız kapatılabiliyor

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı’nda gerçekleştirilen yöntemle, kalpteki delik cerrahi müdahaleye gerek duyulmadan kapatılabiliyor.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı'nda gerçekleştirilen yöntemle, kalpteki delik cerrahi müdahaleye gerek duyulmadan kapatılabiliyor, romatizmal hastalığa bağlı mitral kapakta oluşan darlık ameliyatsız yöntemle genişletilebiliyor.

SDÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Doğan Erdoğan, Doç. Dr. Mehmet Özaydın ve Doç. Dr. Abdullah Doğan, düzenledikleri basın toplantısında, operasyonda uyguladıkları yeni yöntemler konusunda bilgi verdi. Hastanelerinde uygulanmaya başlanan kalp deliklerinin kapatılması yöntemi sayesinde kalp deliklerini hiç bir cerrahi müdahaleye gerek duymadan, ameliyatsız kapatabildiklerini belirten Doç. Dr. Erdoğan, hastanın bir gün içinde taburcu edildiğini söyledi.

Dört hasta üzerinde uyguladıkları yöntemin başarıyla sonuçlandığına işaret eden Erdoğan, şu bilgileri verdi:
"Kalbin iki kulakçığı arasındaki deliği, cerrahi müdahaleye gerek kalmaksızın, toplardamardan girip kapatılması işlemini gerçekleştirdik. Göller Bölgesi'nde ilk kez bizim merkezimizde dört hasta üzerinde yapıldı. İlk işlem olması dolayısıyla bu konuda yurt dışı deneyimi olan Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Gökdemir başkanlığında ameliyatı gerçekleştirdik. Başarılı sonuca ulaştık. Bundan sonra da bu yöntemi uygulamaya devam edeceğiz."

Kalp deliklerini kapatmak için yapılan cerrahi müdahalelerin hasta açısından riskli olduğuna dikkati çeken Erdoğan, bu yöntemde riskin daha az olduğunu bildirdi.