Kabe'deki Acı Ama Gerçekler (Analiz)

Kabe'deki Acı Ama Gerçekler (Analiz)

Amerikan Associated Press haber ajansı muhabirinin Mekke analizi

Amerikan Associated Press haber ajansı, dünyadaki bütün Müslümanların günde 5 vakit yüzünü döndüğü Mekke kentindeki tarihi ve dini birçok mirasın, para hırsı ve bunun getirdiği yoğun yapılaşma nedeniyle her geçen gün yok olduğunu yazdı.

Mekke çıkışlı olarak Salah Nasravi imzasıyla yayımlanan haber analizde, geçtiğimiz yıllarda Osmanlılardan kalma Ecyat Kalesi'nin de hacılar için inşa edilecek bir apartman kompleksi yapılması için yerle bir edildiği hatırlatırken, Hz. Muhammed(s.a.v)'in doğduğu evin yıkılıp yerine başka binalar inşa edildiği de belirtildi.

'PEYGAMBER'E KOMŞU OLUN'
Tarihi ve dini sembollere yönelik yoğun ilgiyi kimi zaman putperestlikle özdeşleştirdikleri yönünde suçlamalara maruz kalan Suudi yönetiminin de bu tarih yıkımında rol oynadığını savunan AP muhabiri, dokunulmadan kalan yegane mekanlardan biri olan Kabe'nin de, yakında Ebrac El Beyt adlı dev apartman kompleksinin gölgesinde kalacağını belirtti.

1.45 milyon metrekarelik zemin arazisi itibarıyla ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) binasından bile iki kat geniş yer kaplayan ve inşası devam etmekte olan bu kompleksteki dairelerin yine hacılara kiralanacağı belirtiliyor. Her biri yaklaşık 30 katlık binalardan oluşan 7 kulesi ve geniş kullanım alanıyla daha şimdiden The Body Shop gibi uluslararası şirketlerin şube açmaya başladığı Ebrac El Beyt için gazetelere verilen ilanlar da, AP'ye göre, para hırsını ortaya koyar cinsten. Kabe'ye sadece birkaç yüz metre mesafede bulunan bu apartman kompleksinin Arapça ilanlarında "Peygambere komşu olun" yazıyor.

ECYAT KALESİ 2002'DE YIKILDI
Mekke'deki inşaat çılgınlığındaki yatırımların büyük bölümünün Suudi Kraliyet Ailesi'nden geldiğini belirten AP, sadece geçen yıl 4 milyon hacının geldiği bu kentteki Osmanlılardan kalma Ecyat Kalesi'nin de hacıların konaklamasına ayrılacak apartman kompleksi inşası için 2002 yılında yerle bir edildiğini hatırlattı.

Hz. Muhammed(s.a.v)'in 570 yılında doğduğu evle ilgili olarak yıkım kararı alındığı 70 yıl önce, dönemin Suudi Kralı Abdül Aziz'in buranın üzerine bir kütüphane inşa edilmesi yönünde emir verdiği ifade edildi. Kabe'nin etrafındaki Büyük Cami'nin 1980'lerdeki genişletilme sürecinde dini öneme sahip diğer mekanların da yok edildiğini belirten AP, Hz. Muhammed(s.a.v)'in ilk eşi Hz. Hatice(r.anh)'nin evinin de başka inşaatlar altında kaldığı belirtildi. 

SUUDİ MİMARIN İSYANI
Kendini bu kutsal kentin miraslarının korunmasına adayan Suudi mimar Sami Angavi, "Bence Mekke bir kent değil. Burası bir ibadethane ve hoşgörü mekanıydı. Ama artık öyle değil. Her gün binalar daha da genişliyor, daha da yükseliyor" diyerek tepkisini dile getirdi.

Gazeteport