İstifa Eden Siyonist Bakandan  İtiraflar Geldi

İstifa Eden Siyonist Bakandan İtiraflar Geldi

İsrail'in savaş kabinesinin kilit isimlerinden Benny Gantz Pazar günü yaptığı açıklamada, savaş sonrası Gazze stratejisinin olmaması nedeniyle istifa ederek Netanyahu'yu aşırı sağcı müttefiklerine daha bağımlı hale getirdi.

Amerikan haber ajansı Associated Press'e göre, İsrail'in üç kişilik savaş kabinesinin merkezci üyesi Benny Gantz Pazar günü istifa ettiğini açıkladı.

Gantz istifasını Pazar günü televizyonda yayınlanan bir etkinlikte duyurdu.

Gantz'ın istifası, Gazze savaşında ölen Filistinli sivillerin sayısının dünya çapında kınandığı ve Netanyahu üzerindeki iç ve dış baskının arttığı bir dönemde geldi.

Gantz daha önce hükümetten ayrılacağını söylemişti.

Geçen ay Gantz, Netanyahu'dan Gazze'deki savaşın ertesi günü için bir plan tertip etmesini talep etti ve Ulusal Birlik partisini savaş koalisyonundan çekmekle tehdit etti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun en önemli rakibi Benny Gantz, Filistin bölgesi için savaş sonrası bir planın hayata geçirilememesi üzerine Pazar günü savaş kabinesinden ayrıldığını açıkladı.

Gantz ayrıca partisinin Netanyahu'nun koalisyonundan ayrıldığını da bildirdi.

Gantz, Netanyahu'nun “tam zaferi imkansız hale getirdiğini” ve hükümetin 7 Ekim'de Hamas tarafından ele geçirilen rehinelerin iadesini “siyasi hayatta kalmanın üzerinde” tutması gerektiğini söyledi.

Savaş kabinesinin kilit ismi Benny Gantz, İsrail bayraklarıyla çevrili konuşmasında Netanyahu'nun Gazze'deki Filistin direnişi Hamas'a karşı savaşta başarısız olduğunu söyledi.

Gantz televizyonda yayınlanan konuşmasında. "Binyamin Netanyahu gerçek bir zafere doğru ilerlememizi engelliyor. Bu nedenle bugün acil durum hükümetinden kalbimiz kırık bir şekilde ayrılıyoruz,” dedi.

Maliye Bakanı ve aşırı sağcı Dindar Siyonist Parti Başkanı Bezalel Smotrich geçen hafta X hesabında yaptığı açıklamada “önerilen taslağı kabul eden ve Hamas'ı yok etmeden savaşı bitiren bir hükümetin parçası olmayacağını” söyledi.

Ulusal Güvenlik Bakanı ve aşırı sağcı Yahudi Gücü Partisi lideri Itamar Ben-Gvir ise öneriyi “mutlak yenilgi” anlamına gelecek “terörizm için bir zafer” olarak nitelendirdi ve Netanyahu'nun öneriyi kabul etmesi halinde “hükümeti feshetmekle” tehdit etti.

Amerikan haber sitesi Axios'a göre, Gantz'ın ayrılması, Gazze'deki savaş devam ederken, rehine ve ateşkes görüşmeleri sürerken İsrail'deki siyasi krizi daha da derinleştirebilir.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Knesset'te 64 üyeli çoğunluğa sahip koalisyonu dağılmayacak ama muhtemelen istikrarsızlaşacak.

NBC News'a göre, Gantz'ın istifası halinde Netanyahu hükümeti ayakta kalabilecek olsa da, Netanyahu İsrail'de daha da yalnız kalacak ve hükümetinin aşırı sağcı üyelerinin desteğine güvenmek zorunda kalacak ve Biden'ın önerisine dair umutlar pamuk ipliğine bağlı kalacak.

YDH