İstediğin bölüm için 3 soru fazla çöz

İstediğin bölüm için 3 soru fazla çöz

Yıllardır haksızlığa uğrayan gençler 3 soru fazla çözerek farkı kapatacak

Danıştay'ın katsayı adaletsizliğini onaylayan kararı sonrasında YÖK, ÖSS sınavlarını da riske sokan krizi çözmek için 'virgüllü katsayı formülü'ne yöneldi. 28 Şubat'ta (0,3-0,8 katsayı) meslek liseliler aleyhine 0,5 olarak getirilen katsayı farkı, (0,15-0,13 katsayı) 0,02'ye düşürüldü. Böylece meslek liseliler, alanları dışındaki bir bölüme girebilmek için 3 soru fazladan çözmek zorunda kalacak. 8 saatlik bir toplantının ardından farklı katsayıların geri geldiğini açıklayan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversiteye girişlerde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP)'nın, adayın kendi alanında bir programı tercih etmesi halinde 0.15, alanı dışında bir programı tercih etmesi halinde ise 0.13 ile çarpılacağını söyledi.

İLK BİNE EŞİT KATSAYI

Üniversiteye giriş için yapılacak birinci ve ikinci aşama sınavlarında Türkiye genelinde ilk bine giren adayların Ağırlık Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplanırken lise türü gözetilmeksizin yüksek olan katsayı (0.15) uygulanacak.

Böylece ilk bine giren öğrenciler eşit katsayıdan yararlanacak. Sınavsız geçiş dışındaki önlisans ve açıköğretim programlarını tercih edebilmek için en az 140 YGS puanı gerektiğini belirten Özcan, "YGS puan türlerinden en az birinden 180 puan alan adaylar, LYS sınavlarından istediklerine girme hakkı kazanırlar. Lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde en az 180 puan almak gerekir" dedi.

ÖLÇÜLÜLÜK ESAS ALINDI

Özcan, katsayı farkı belirlenirken Danıştay kararında belirtilen "yönlendirme" ve "ölçülülük" ilkelerinin esas alındığını da sözlerine ekledi.


YÖK'ün B planı


YÖK, 2010 yılnda yapılacak üniversite sınavından geçerli olmak üzere genel ve meslek liseleri arasındaki "katsayı eşitliği" kararı vermişti. Danıştay, daha önceki kararlarında görevin YÖK'e ait olduğunu bildiren kararlarına rağmen bu kez karara itiraz etmiş ve eşitliğin kaldırılmasına 'dur' demişti. YÖK Başkanı Özcan karara itiraz etmiş ve "Üniversite sınavına ilişkin B planımız hazır" demişti.Yeni Şafak düzenlemeyi "Katsayı virgülle aşılacak" başlığıyla 27 Kasım 2009 tarihinde, Danıştay kararının hemen sonrasında duyurmuştu.