İşte İsrail Ordusunun Temelleri

İşte İsrail Ordusunun Temelleri

Siyonist İsrail’in tarihi tam anlamıyla terör olayları ile dolu.

Bugünkü İsrail ordusunun temellerini oluşturan Haganah, İrgun ve Stern çeteleri de binlerce Müslümanı katletmiş, kundaktaki bebekleri bile kurşunlamışlar, hamile kadınların karınlarını yarmışlar...

İşte bu çetelerin önde gelen isimleri: David Ben-Gurion, İzak Rabin, Ariel Şaron, Rehavam Zeevi, Menachem Begin, İzak Şamir, David Raziel, H. Shalom Halevi vs...

Terörist İsrail tarafından Gazze'de gerçekleştirilen son soykırım, Siyonist İsrail'in tarihinin tam anlamıyla "terör olayları" ile dolu olduğunu bir defa daha göstermiş oldu. Bugünkü İsrail ordusunun temellerini oluşturan Haganah, İrgun ve Stern çeteleri de binlerce Müslümanı katletmiş ve bu amaçla en alçak terör eylemlerine imza atmaktan çekinmemişlerdi. Bu terör örgütleri; evleri, iş yerlerini ve toplu yaşama alanlarını bombalamış, toplu katliamlar yapmış, köyleri basmış, kadın çocuk demeden sivilleri katletmiş ve bunları yaparken kendi dindaşlarını da öldürmekten çekinmemişlerdi. İşte işgalci terör ordusunun temelini oluşturan o terör örgütleri;
1- HAGANAH
İbranice "savunma" anlamına gelen Haganah, 1920'de kurulmuş terörist bir örgüt. İsrail'i kuran teröristler olarak bilinen örgüt, ismini de şu anki İsrail ordusuna vermiş durumda. Bugünkü İsrail ordusunun resmi adı "Zeva Haganah Le-Yisrael" (İsrail Savunma Kuvvetleri)'dir. "Haganah" sözcüğü terörist örgütün anısına, ordunun resmi adında halen korunmakta. İsrail devleti ilan edildikten sonra kurulan düzenli ordunun çekirdeğini oluşturacak olan Haganah, 1920–1948 yılları arasında İngiliz Manda Yönetimi altındaki Filistin'de bulunan Siyonist Yahudilerin askerî örgütü idi.

1920 YILINDA İŞÇİ SENDİKASI OLARAK KURULDU
1920 yılında Hayfa'da toplanan Genel İşçi Federasyonu Histadrut'un açılış konferansında Siyonistler tarafından bir ulusal savunma örgütü kurulması kararlaştırıldı. Haganah, böylece Histadrut'un girişimiyle kuruldu ve uzun yıllar bu işçi sendikasının yönetimi altında kaldı. Örgüt ilk etapta Yahudi gençlerden oluşan askerî birlikleri eğitti, istihbarat topladı, silah kaçakçılığı ve imalatı gerçekleştirdi. Avrupa'dan yoğun miktarda ve kaçak yollardan gelen hafif silahlar için merkezî silah depoları inşa etti. Büyük İslâm mücahidi İzzettin el-Kassam'ın önderliğindeki Müslümanların Yahudileri çok zor durumda bırakıp kuşattıkları 1936-1939 yılları arasında Haganah, milis bir güç olmaktan çıkıp örgütlü bir askerî teşkilat oldu. İngiliz yönetimi Haganah'ı tanımamış olmasına rağmen İngiliz Savunma Güçleri sivil milislerin katılması konusunda Haganah ile işbirliği yapıyordu. 1938 yazında Kaptan Orde Wingate'in komutası altında Özel Gece Ekibi kuruldu.

SİYONİZMİN YÜCE BİLİNCİ (!) ADINA YEMİN
Haganah örgütüne katılacak kişi önce sorgulanıyor, ardından bir hücreye alınarak bir eli Tevrat'ın üzerinde, diğeri de tabancanın üzerinde olacak şekilde "siyonizmin yüce bilinci adına" gizli ordu Haganah'a bağlılık yemini ediyordu.

43 BİN TERÖRİST GÖNÜLLÜ OLDU
Haganah üyeleri İngiliz Ordusu'ndan gizlice silah elde etmek için bir örgüt kurdular. 43 bin Yahudi gönüllü bu savaşa katıldı.

DEMİRYOLLARINI, KÖPRÜLERİ VE GEMİLERİ BOMBALADILAR
1941'in başlarında Haganah, sürekli bir komando gücü olan ve ilk mobilize alayı olan PALMACH'ı (Şok Birlikleri) oluşturdu. İzak Sadeh'in kurduğu bu özel birlikler, Yahudi gençlerine askeri eğitim vermek üzere kuruldu. Daha sonra başbakan olacak olan İzak Rabin de Palmach'a katılan Yahudi gençlerden biriydi. İleride Haganah 1945 Kasım'ından itibaren demiryollarını, köprüleri ve yasadışı yollardan Filistin'e girmiş Yahudileri ülke dışına çıkarmakta kullanılan gemileri havaya uçurma gibi terörist eylemlere başvurdu.

SİVİLLERİ KATLETTİ, KÖYLERİ BOŞALTTILAR
İngiliz ordusundan Tümgeneral R.Dare Wilson, 18 Aralık 1947'de Haganah'ın bir Arap köyü olan el-Hisas'ta çoğunluğu kadın ve çocuk olan 10 kişiyi öldürdüğünü rapor etti. 31 Aralık 1947'de yine Haganah'ın Beled eş-Şeyh'te gene çoğunluğu kadın ve çocuk olan 14 kişiyi daha katlettiği bildirildi. Sürekli katliam yapan örgüt Tiberias, Hayfa ve Safed'i ele geçirildi. Ertesi gün Yafa, Haganah komutanlarına teslim oldu. İngiliz kuvvetlerinin Kudüs'ü boşaltmasıyla da Haganah güçleri şehrin batısındaki Yeni Şehir kesimini kontrol altına aldı.

ARİEL ŞARON DA HAGANAH ÜYESİYDİ
İsrail'in kurulduğu 14 Mayıs'tan iki hafta sonra, yani savaşın ardından İsrail Geçici Hükümeti, Haganah'ı ülkenin resmi ordusu haline getirmeye karar verdi. Ama Haganah ismi, ordunun resmi adında korundu: "Zeva Haganah Le-Yisrael" (İsrail Savunma Kuvvetleri). Haganah'ın bazı meşhur üyeleri şunlar: David Ben-Gurion, İzak Rabin, Ariel Şaron, Rehavam Zeevi.

2- İRGUN
İrgun, İbranice Irgun Zvai Leumi (Millî Askerî Örgüt)'nin kısa söylenişi. Haganah'ın Kudüs bölge komutanı olan Avraham Tehomi ve ona bağlı askerlerden oluşan bir grup, Nisan 1931'de Haganah'tan ayrılınca, bu yeraltı terörist örgütü ortaya çıktı. Tehomi dışında örgütün önde gelen isimleri David Raziel, Avraham Stern, Hillel Kook ve H.Shalom Halevi idi.

POLONYA, İRGUN'U DESTEKLEDİ
İrgun, 1936 yılından sonra Polonya hükümeti tarafından gizlice desteklendi. Bu gizli desteğin sebebi ise şuydu: İrgun, Polonyalılardan askeri eğitim almasının yanı sıra silah da temin etti. 1943'te İrgun'un liderliğine daha sonra İsrail'in altıncı başbakanı olacak olan Menachem Begin geldi.

DEİR YASİN'DE TAM BİR KATLİAM YAPTILAR
22 Temmuz 1946 tarihinde İrgun'a bağlı teröristler, Menachem Begin komutasında, Kral Davud Oteli'ni bombaladılar. Bu saldırıda 17'si Yahudi olmak üzere toplam 91 kişi hayatını kaybetti. Örgüt, 29 Eylül 1947 tarihinde de Filistin'in Hayfa şehrinde bir polis karakolunu bombalayarak 4 İngiliz ve 4 Arap polisle 2 Arap sivil, toplam 10 kişinin ölümüne yol açtı. O dönemde örgütün yaptığı diğer eylemler şöyle: 29 Aralık 1947: Kudüs'teki bir kafeye el bombaları atarak 11 Arap sivilin ve 2 İngiliz polisin ölümüne sebep oldular. 7 Ocak 1948: Durakta bekleyen Müslümanların üzerine bomba atarak 17 kişiyi öldürdüler. 9 Nisan 1948: Stern Çetesi ile birlikte bir Filistin köyü olan Deir Yasin'e feci bir baskın düzenleyip 254 masum Filistinlinin hunharca öldürüldüğü kanlı bir katliama imza attılar. Kadın, çocuk, ihtiyar ayrımı yapılmaksızın gerçekleştirilen bu katliamda hamile kadınların karınları deşildi, bebekler öldürüldü, kadınların ırzına geçildi, hatta evler bile dinamitlerle yıkıldı. Zaten bu terör faaliyetlerinin bir amacı da Filistin halkına gözdağı verip onları göçe zorlamaktı. Daha sonra İrgun da Haganah örgütü gibi İsrail Savunma Kuvvetleri'ne dahil oldu.
İsrail terör devleti, temellerinde barındırdığı terörist grupların kimliğine de uygun olarak kurulduğu ilk günden itibaren bölgede tam anlamıyla terör estirmeye devam ediyor. İşgal ettiği topraklardan çekilmesi için BM tarafından alınan kararlara bile uymayan teröristler, adım adım yaptıkları işgaller ile Filistin topraklarının büyük çoğunluğunu ele geçirdiler. 1948 yılı öncesinde Filistin topraklarının toplam yüzölçümü 27 bin kilometrekare idi. Şu anda ise İsrail kontrolündeki bölgeler de dahil olmak üzere ancak 10 bin 435 kilometrekarelik bir alan Filistin olarak kabul ediliyor. Gazze de 363 kilometrekarelik alanı ile (tüm Filistin'in sadece % 1.28'i) bu rakama dahil. 1948 öncesi Filistin topraklarında ekonomik dengeler de büyük oranda Filistinliler lehine bir görünüm arz ediyordu. Bu tarihte bölgede tarımsal üretimde kullanılan özel mülkiyet oranlarına göre, Filistinlilerin sahip olduğu tarımsal alan 24 milyon 670 bin dönümü bulurken, Yahudilerin sahip olduğu tarımsal üretim alanı ise sadece 1 milyon 514 bin dönüm idi. Yani İsrail'in 1948'de sahip olduğu toprak yüzde 4, Filistin'in ise yüzde 96 idi.

3- STERN
Asıl adı İbranice Lohamei Herut Yisrael, yani "İsrail Özgürlük Savaşçıları" olan bu örgüt, daha çok kurucusu Avraham Stern'in soyadıyla tanındı. Filistin'deki İngiliz Manda Yönetimi bu örgütü Stern Çetesi (Stern Gang) diye adlandırmıştı. Stern'in en büyük amacı, "Fırat ve Nil arasında bir İbrani Krallığı" kurmak idi. Amacının büyüklüğüne oranla Stern'in gücü çok sınırlıydı. Üye sayısı birkaç yüz savaşçıyı geçmiyordu ve silah stoku da çok kısıtlıydı. Hayalleriyle gerçek gücü arasındaki bu uçurum Stern'in savaş metodunu belirledi: Sert ve aşırı eylemler.

İNGİLİZLERİ BİLE İSYAN ETTİRMİŞLERDİ
Örgüt Filistin'deki havaalanlarına, demiryollarına ve öteki stratejik tesislere saldırılar düzenledi. Filistin dışında da terör eylemleri düzenleyen örgütün iki üyesi, 6 Kasım 1944'te Kahire'de İngiliz hükümetinin Orta Doğu temsilcisi Lord Moyne'u öldürdü. Kasım 1945'te Yahudi Direniş Hareketi kurulunca Stern Çetesi de, Haganah ve İrgun gibi bu harekete katıldı. Örgüt bu hareketin içindeyken çeşitli operasyonlar gerçekleştirdi. Bunların en önemlisi Haziran 1946'da gerçekleştirilen ve 11 örgüt üyesinin de öldüğü Hayfa demiryolu şantiyesinin bombalanması eylemiydi. 22 Temmuz 1946'da İrgun'un Kral Davud Oteli'ni bombalamasının ardından Yahudi Direniş Hareketi dağılınca, Stern Çetesi kendine özgü yıldırma ve terör politikalarına devam etti.

İZAK ŞAMİR DE BU ÖRGÜTÜN LİDERİYDİ
Stern Çetesi'nin en önemli liderlerinden biri de İsrail'de daha sonra başbakanlık yapacak olan İzak Şamir'di. Şamir, 1946'ya kadar bu örgütün operasyonlarının baş mimarı oldu. Stern Çetesi, İrgun ile işbirliğinde bulunarak 9 Nisan 1948'de Deir Yasin katliamını gerçekleştirdi. Bu katliamda 254 masum Filistinli vahşice öldürüldü. 1948'de İsrail'in kurulmasından sonra dağıtılan Stern Çetesi'nin bazı birimleri İsrail'in resmi ordusu olan İsrail Savunma Kuvvetleri'ne bağlandı.

Vakit