İşte Guantanoma'da Sorgu-VİDEO

İşte Guantanoma'da Sorgu-VİDEO

Yeni ortaya çıkan gizli belgelere göre bugüne kadar ABD’nin Guantanamo Üssü’nde tutulmuş olan 779 esirin en az 150’si tamamen masumdu.

Yeni ortaya çıkan gizli belgelere göre bugüne kadar ABD'nin Guantanamo Üssü'nde tutulmuş olan 779 esirin en az 150'si tamamen masumdu. ABD'nin "büyük tehdit" dediği kişiler serbest bırakıldıklarında sakin bir yaşam sürdü.

Amerikan gazetesi New York Times'ın WikiLeaks sitesine yakın bir kaynaktan elde ettiğini vurguladığı ve İngiliz gazetesi The Guardian ve Amerikan Ulusal Kamu Radyosu (NPR) ile de paylaştığı 759 belge, 2002-2009 yıllarını kapsıyor. Belgeler, açıldığı 2002'den 2007'ye dek Guantanamo'ya getirilen toplam 779 esirin 75'i hariç hepsine dair ayrıntılı bilgi içeriyor. 'Gizli' damgasını içeren belgelerde, esirlerin tutuklandıkları sırada ceplerinden çıkan fişlerden Kabil'e gitmek üzere alınmış bir uçak biletine, hatta bir şiire kadar her şey listelenmiş.


Afgan tutuklu 'bunak' çıktı

- 2002'de Guantanamo'nun en yaşlı esiri olan Muhammed Sadık (89), Afganistan'daki evinde oğluna ait olan bazı belgelerde 'şüpheli telefon numaraları' bulunmasının ardından Küba'daki üsse sevk edildi. Sadık'a bunama ve depresyon teşhisi konuldu. Altı hafta içinde yapılan sorgu sonrasında Taliban lideri veya Kaide üyesi olmadığı anlaşıldığı için ülkesine geri gönderildi.

- 70 yaşındaki Hacı Faiz Muhammed'in "bunak olduğu" üsse getirilmesinden sonra anlaşıldı.

- 2003'te 'yerel Taliban liderlerini muhtemelen tanıyor olabileceği' nedeniyle tutuklanan 14 yaşındaki Nakib Ullah, bir yıl sonra evine geri gönderildi. Çocuğun belgesinde, 'bir kaçırılma olayının kurbanı olduğu' bilgisi yer aldı