İşte Erdoğan'ın Tarihi Konuşması-VİDEO

İşte Erdoğan'ın Tarihi Konuşması-VİDEO

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Büyükelçiler Konferansı'nın açılışında konuştu. Erdoğan'ın hedefinde İsrail var ve Başbakan çok net konuştu...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''İsrail, uluslararası hukuka ve her türlü insani değerlere aykırı bu yasa dışı eylemden dolayı resmen özür dilemedikçe, hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına tazminat ödemedikçe, Gazze'ye yönelik ambargoyu kaldırmadıkça iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi düşünülemez. Hiçbir inanç, hiçbir düşünce sistemi masum insanların hunharca, barbarca katledilmesini maruz görmez ve göstermez'' dedi.

Filistin'in gözü yaşlı annelerini, Filistinli babaları, Filistinli çocukları selamladığını ve her birini gözlerinden öptüğünü ifade eden Erdoğan, İstanbul'dan Gazze'ye insani yardım götürürken 31 Mayıs 2010 sabahı uluslararası sularda, uluslararası hukuka da insanlık hukukuna da aykırı bir şekilde İsrailli askerler tarafından katledilen, şehit edilen 9 kişiyi tek tek isimlerini sayarak özlemle yad ettiğini ve bir kez daha Allah'tan rahmet dilediğini kaydetti.
''O fedakar kardeşlerimizin hatıralarını, mesajlarını ve maruz kaldıkları katliamı unutmadık, unutmayacağız."

"

 

Kudüs bugünkü eziyetten kurtulmadığı sürece ne bölgede ne de dünyada huzur tesis edilemez.

Zulüm üzerinden siyaset yapanlar, zulümlerinin ebedi, güçlerinin mutlak olduğunu zannedenler er geç yüreklerindeki kin ve nefrete yenileceklerdir. Hiçbir inanç, hiçbir düşünce sistemi masum insanların hunharca, barbarca katledilmesini mazur görmez ve göstermez

''Binlerce televizyonun olduğu, internet üzerinden dünyanın birbirine entegre olduğu ve her toplumun, diğerinden an be an haberdar bir dünyada hala 'Gazze için ablukayı kaldırın' demek zorunda kalmak ne büyük bir trajedidir. Bu trajedi er geç son bulacaktır. Bu acılar, er geç dinecektir. Daha açık söylüyorum: Gazze'deki trajedi karşısında sızlamayan vicdan, artık vicdan değildir. İsrail, vicdanlarda açtığı bu yarayı tarihe ve insanlığa anlatamaz. İster insani yönden bakın, ister güvenlik boyutuyla ele alın, isterseniz olaya uluslararası ilişkiler perspektifinden bakın.''

''Çocukların, kadınların, sivil ve masum insanların hunharca katledilmesinden daha acı, daha büyük bir gerçek yoktur. Her gün bu insanlık dramıyla karşı karşıya kalan Gazze halkının sıkıntılarının bir an evvel giderilmesi için tüm uluslararası camianın harekete geçmesi gerekiyor. Gemilerle gıda götüren insanlar, hangi insani değerler için hayatları pahasına denize açılıyorlarsa, uluslararası örgütlerin de insanlığın vicdanı adına harekete geçmesi gerekiyor. Bakın son dönemde Yunanistan bile yola çıkan gemilere engel oldu. Ama yeri gelince bizi arayıp 'Filistin için biz ne yapabiliriz?' diye soruyor. Bu nasıl bir samimiyet, bu nasıl bir dürüstülük. Başta BM ve ABD olmak üzere, uluslararası çevreler İsrail'in tek taraflı, şımarık uygulamalarına prim vermeye, bu insanlık dışı uygulamalarına gözlerini kapamaya devam ederse, açık söylüyorum, bu suçun bir faili olarak anılmaktan kurtulamazlar.''


Erdoğan, insan hayatına verilen önemi vurgulamak için Kuran'ı Kerim, İncil ve Tevrat'tan ayetler okudu...

Erdoğan şunları kaydetti:

İsrail masum insalara kurşun sıkmayı neyle izah ediyor.

Filistin davası, ayaklar altına alınan insanlık onurunun yeninden ayağa kaldırılmasıdır. Filistin davası Türkiye'nin davası, Filistinli kardeşlerimizin davası bizim davamızdır.

Belli devletlere suç imtiyazı sağlama ve şımartma ile sorunlara çözüm bulunamayacağı aşikar...

- Buradan sesleniyorum. Başta BM ve ABD olmak üzere, Yunanistan, İngiltere, İsrail'in tek taraflı, şımarık uygalamalarına izin vermeye devam ederlerse, bu suçun bir faili olarak anılmaktan kurtulamazlar.

- Filistinliler arasındaki bölünmüşlüğün aşılmış olması bizi ziyadesiyle memnun etmiştir. Siz bir araya geldiniz ya, birileri çılgına döndü. Eyvah demeye başladılar. Sizin birleşmeniz onları asıl ürkütendir. 

Kudüs bugünkü eziyetten kurtulmadığı sürece gerçek anlamda huzur ve güven tesis edilemez...

Başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız bir Filistin devletinin çözüm olacağına inanıyor ve bu anlayışı destekliyoruz.

Filistinli kardeşlerimiz özlemini çektikleri bağımsız devletlerine bir an önce kurulmalı.

Yahudi yerleşim yerlerinin inşaası bir an önce sonlandırılmalı, akrabaları, komşuları, hatta kardeşleri ayıran bu duvarlar yılılmalı.

Gazze kuşatması acil olarak kaldırılarak ve ihtiyaç malzemeleri en hızlı şekilde Gazze'ye ulaştırılmalıdır.

Gazze'de yaşanan trajedi karşısında sızlamayan vicdan vizdan değildir.

Başbakan Erdoğan Filistin meselesinin sadece Filistinlilerin meselesi olmadğını söyledi.

İsrail'in güvenlik sebebi Filistin halkını kendi bağımsızlığından men etmesi kabul edemez.

Akdeniz'deki yaşananlar bizi doğrudan ilgilendiriyor. Bütün insanlık çok çetin şartlarla karşı karşıyadır.

Bugün Oslo'da yaşanan acı olay terörün boyutunun nereye vardığını gösteriyor.

Sadece bölge hakları  değil, bütün insanlık çok çetin bir sınav ile karşı karşıyadır.

Ne yazıkki kardeşlerimizin kanı akıtılmaya devam ediliyor. Sivil halka zarar verilmemesi için gerekli tedbirler öncelikle alınmalıdır.

İsrail Filistin meselesi dünyaya sadece Filistin meselesi olarak yansıtılmıştır.

Kudüs'ün statüsünün ve sosyal dokusunun her şekilde korunması gerekir.

İsrail'in Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olduğunu kabul etmesi gerekir.

Filistinli kardeşlerimiz özlemini çektikleri devletlerine artık kavuşturulmalıdır.

Yahudi yerleşim merkezleri kurulması biran önce durdurulmasıdır.

Gazze'de artık mızrak çuvala sığmıyor. Bugün hala insanlar en zaruri ihtiyaçlarını karşılamaktan mahrum bırakılıyor.

Bu trajedi er geç son bulacaktır. Bu acılar er geç dinecektir. Gazze'deki acıya sızlamayan vicdan artık vicdan değildir.

Kadınların ve çocukların hunharca katledilmesinden daha büyük bir zulüm yoktur.

Filistin'in acısının dünyaya duyurulması için mutlaka ama mutlaka Filistinlilerin birlik olmasından geçiyor. Filistinliler kendi aralarında barışı sağlayamadıkça Türkiye ve Türkiye gibi ülkelerin çağrıları rağbet görmeyecektir.

Bunun süratle halledilmesi gerekir. Kardeşler arasında hesaplaşma olmaz helalleşme olur. Kardeşler arasında bölünmüşlüğün aşılması bizi ziyadesiyle memun etmiştir.

 KARDEŞLER ARASINDA HESAPLAŞMA OLMAZ

Kardeşler arasında hesaplaşma olmaz, kardeşler arasında helalleşme olur. Siz bir araya geldiniz ya birileri çılgına döndü. Önümüzdeki süreçteki mesele teknokratlardan oluşacak uzlaşı hükümetinin kurulmasıdır. Ben çok umutluyum, bunu da aşacağız

Temennimiz 2007 yılında sağlanan anlaşmadan sonra yapılan hataların tekrar edilmemesidir. Kardeş kanı dökülmesine artık kimsenin tahammülü yoktur. Filistin'i desteklemeyen ülkelere de gerkli telkinlerde bulunuyoruz. 

GEREKLİ TELKİNLERDE BULUNUYORUZ

Filistinli kardeşlerimize verdiğimiz uluslararası desteğin yanı sıra ikili ilişkileri de önemsiyoruz. İş adamlarımızı Filistin'de yatırım yapmaları konusunda gerekli telkinlerde bulunuyoruz. 

El Halil'deki geçici uluslararası mevcudiyete katkımızı sürdüreceğiz. Filistin halkının omuzlarında bayraklarımızı gördüklerinde halkın gösterdiği muhabbettir. 

Ben de derim ki 'Kalbimin yarısı Mekke'dir diğer yarısı Medine'dir.
Üstünü bir tül gibi Kudüs örter.' İsterim ki bu hissiyatımız bütün dünya dillerine doğru anlatılsın.

Bütün insanlar için mutluluğu bir hak olarak görüyoruz.

Mücadelenizde asla yanlız değilsiniz ve asla yanlız kalmayacaksınız. Türkiye ve Türk insanı her zaman Filistinli kardeşlerinin yanında olacaktır. Sözlerimi Filistinli şair Mahmut Derviş'in dizeleriyle yapacağım:

Nasıl, nasıl, yemyeşil bir portakal ağacı kapanır bir hücreye ya da bir limana, nasıl saklanır gurbet elde ve yemyeşil kalır? Yazıyorum not defterime: Limanda durakaldım... En dondurucu kış kadar soğuk gözler gibiydi dünya, doluydu portakal kabuklarıyla ellerimiz. Ve hep çöl, ve hep çöl, ve hep çöldü ardım.

Ve ant içerim ki, bir mendil işleyeceğim yarına kadar, gözlerine sunduğum şiirlerle süslü ve bir tümceyle, baldan ve öpücüklerden tatlı: "Bir Filistin vardı, bir Filistin gene var!"



tevhidhaber