İşte Dünyayı Kasıp Kavuran Hastalıklar

İşte Dünyayı Kasıp Kavuran Hastalıklar

Dünya son yıllarda salgın halinde hızla yayılan yeni hastalıklarla tanışıyor.

2003 yılında dünyayı kasıp kavuran SARS virüsünden kısa bir süre sonra bu kez kuş gribi paniğe sebep olmuştu. Ve bu yıl da domuz gribi dünyanın gündemini meşgul ediyor. Fakat bu hastalıklardan çok daha tehlikeli birkaç hastalık var ki; her yıl binlerce insanın ölümüne sebep oluyor. Ve ölümlerin çok büyük bir kısmı fakir Afrika'da gerçekleşiyor. Foreign Policy dergisinin derlediği hastalıklar şunlar:

Kolera: Akut böbrek yetmezliği şeklinde kendini gösteren kolera salgını çocuklar ve yetişkinler üzerinde etkin. 1961 yılından beri dünyanın pek çok ülkesinde özellikle de Afrika, Güney Asya ve Latin Amerika'da yaygın olarak görülüyor. Daha çok Afrikalılar arasında ölümlere sebep olan hastalıktan dolayı geçtiğimiz yıl Zimbabwe'de 4 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Kirli sulardan ve de sağlık şartlarının yeterli olmadığı ortamlarda kendini daha fazla hissettiren hastalık özellikle yaz aylarında etkisini daha fazla hissettiriyor.

Menenjit: Hemen müdahale edilmediği takdirde ölüme sebep olan menenjit hastalığı beyin hasarı şeklinde kendini gösteriyor. Son yıllarda daha çok Orta Batı Afrika'da toplu ölümlere sebebiyet veren menenjit hastalığından dolayı sadece bu yıl içinde Nijerya'da bin 500'den fazla kişi hayatını kaybetti. Aynı şekilde Nijer ve Çad'da da çok sayıda kişi öldü. Hastalığın patlak verdiği 1996 yılından beri en az 25 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

AIDS: Çağın hastalığı olarak adlandırılan bu hastalık insanın bağışıklık sistemini yok ederek ölümlere sebebiyet veriyor. 1981 yılından beri dünya genelinde 25 milyondan fazla kişinin ölümüne sebebiyet veren bu hastalık ünlü Amerikalı aktör Rock Hudson'un bu hastalıktan ölmesiyle kısa sürede ismini dünyaya duyurmuştu. Halen dünya çapında 33 milyonun bu hastalıkla yaşadığı ve bunların üçte ikisinin de Sahra Altı ülkelerinde olduğu belirtiliyor. Bu ülkelerden bazılarında AIDS ölümlerinden dolayı ortalama insan ömrünün 40 yaşın altına kadar düştüğü biliniyor. Zengin ülkelerin hastalığı olarak bilinmesine rağmen, bu ülkelerde alınan önlemlerden dolayı hastalık fakir ülkelerdekinden daha az ölümlere sebep oluyor. Son yıllarda bu hastalık dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de de büyük ölümlere sebebiyet veriyor. Geçtiğimiz yılın ilk 9 ayında Çin'de 7 binden fazla kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Ebola: İshal, kanama, deri döküntüleri, kusma ve yüksek ateş şeklinde kendini gösteren ebola, 1976 yılından beri dünyada biliniyor. Daha çok Orta Afrika ülkelerinde görülen hastalık, steril olmayan hastane ortamlarında yayılma zemini buluyor. Fakat insandan insana geçme şartları sınırlı olduğu için hastalık salgına dönüşmüyor. Hastalıktan şu ana kadar yüzlerci kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Sıtma: Daha çok Afrika ülkelerinde görülen sıtma hastalığından dolayı her yıl ortalama 1 ile 3 milyon arasında kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Ağırlıklı olarak ormanlık alanların bulunduğu tropikal Afrika, Güney Asya ve Latin Amerika'da rastlanan bu hastalık parazitler ve sinekler yoluyla bulaşıyor. Ölümlerin en fazla olduğu yer ise Sahra Altı Afrika ülkeleri. Ölenlerin en önemli kısmını ise çocuklar oluşturuyor.

Dang humması: Hastalıktan dolayı çok fazla ölümler olmasa da hastalığın kendisini çok ağır hissettirmesi onu dünyanın en tehlikeli hastalıklarından biri yapıyor. Sivrisinekler yoluyla bulaşan hastalık daha fazla kendini Afrika'da gösteriyor.