İstanbul'da ilk yanık merkezi Bağcılar'da

İstanbul'da ilk yanık merkezi Bağcılar'da

Son dönemde üst üste gelen yanık vakalarının hastane kapılarından çevrilmesi olayları Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi

Türkiye'nin ilk yanık hastanesi Kartal'da açılmak için gün sayarken, İstanbul'un Avrupa yakası ilk yanık merkezine temmuz ayında kavuşuyor.



Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulacak merkezde toplam 17 yanık yatağı bulunuyor. Her türlü yanığın bakılacağı merkez, farklı hastanelerde kurulacak 4 ayrı yanık kliniğine de başkanlık yapacak. Başhekim Doç. Dr. Alper Cihan, merkezin İstanbul'daki büyük bir açığı kapatacağını belirtti. Türkiye uzun süredir yanık hastalarına tedavi hizmeti verilme noktasında sıkıntılar yaşıyordu. Özellikle hastane kapılarından çevrilen yanık hastaları, uzun süre gündemi meşgul etti. Sağlık Bakanlığı temmuz ayında açılmasını düşündüğü Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Merkezi'yle bu sıkıntıları ortadan kaldırmayı planlıyor. Hastane Başhekimi Alper Cihan, "Merkez sayesinde İstanbul'un Avrupa yakasında meydana gelebilecek her türlü yanığa bakacağız. Şefkat ve titiz bakım isteyen bu hastalığa karşı ekiplerimiz ciddi bir eğitimden geçiyor. Merkezimiz her türlü donanıma sahip olacak.'' dedi. Cihan'a göre, son dönemde yaşanan hadiselerin bir daha olmaması için bu merkezler gerekli. Çünkü, yanık tedavisi zahmeti çok ve şefkat isteyen bir iş. Merkez'de 11 ağır ve 6 tane de orta yanık yatağı bulunuyor. Ayrıca yıkama ve terapi odaları yer alıyor. Hastaneden bağımsız olarak bir ameliyathanesi de bulunan merkezde 15 kişilik bir ekip görev yapacak. Çalışacak personel, eğitimlerini Ankara Numune Hastanesi'nde alıyor. Merkeze ileride farklı hastanelerde kurulması beklenen 4 ayrı klinik hizmet verecek. Bu yerlerin yönetimini Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Merkezi yapacak.

Öte yandan Türkiye'nin ilk yanık hastanesi Kartal'da hizmete girecek. Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim Araştırma ve Yanık Tedavi Hastanesi, alanında ilk olacağı gibi 'akıllı bina' modeliyle de hasta ile yakınları arasında fiziksel temasa izin vermeyecek. İstanbul İl Özel İdaresi tarafından 7 bin 872 metrekarelik bir alana inşası yapılan hastane 6 milyon YTL'ye mal olacak.