İsrail'e Bir Şok Daha

İsrail'e Bir Şok Daha

IAEA İsrail'e darbe indirdi, İran sahasına yönelik nükleer soruşturmayı kapattı

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Çarşamba günü, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Eylül 2019'da yaptığı bir konuşmada bahsettiği İran'daki "şüpheli" nükleer tesisle ilgili soruşturmanın kapatıldığını duyurdu.

Örgüt üyelerine dağıtılan yeni bir raporda ajans, İran'ın "Abadeh ilçesindeki şüpheli Marivan tesisinde bulunan uranyum parçacıklarına ilişkin olası açıklamaları yaptı... mesele bu aşamada artık olağanüstü değil." Bu rapor, IAEA yönetim kurulunun planlanan toplantısından birkaç gün önce yayınlandı.

Duyuruyu yorumlayan İsrailli gazeteci Barak Ravid, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "UAEA'nın kararı İsrail'e ağır bir darbe çünkü verdiği bilgiler soruşturmanın açılmasına yol açtı ve karar, İran'a karşı açılan en önemli soruşturmalardan birini kapatıyor.

İsrail'in iddialarına göre, Marivan olarak bilinen tesis, İran'ın nükleer silah programıyla bağlantılıydı.

İsrail medyası, İran'ın "İsrail'in İran'a ek baskı yapması için dünyaya baskı yaptığı bir zamanda, IAEA raporunda önemli bir zafer kazandığını" bildirdi.

İsrail kanalının Arap işleri yorumcusu Kan Amichai Stein, "İsrailliler bunun İran'a baskı yapmak için doğru an olduğuna inanıyorlardı, ancak IAEA aksi yönde bir adım attı."

Eylül 2019'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Netanyahu, IAEA'yı İran başkentinde "gizli bir atom deposu" olduğunu iddia ettiği şeyi incelemeye çağırdı.

Teşkilatın hamlesi, İsrail medyasının İsrail işgalinin İran ile Batı arasında geçici bir nükleer anlaşmadan korktuğunu bildirmesinden günler sonra geldi.

IAEA başkanı Mohammad Eslami, işgalin Zagros Dağları'nda İran nükleer tesisi inşa ettiğine ilişkin iddialarına ilişkin bir soruya yanıt olarak, İsrail işgalini İran'a karşı atmosferi karıştırmak için yıllarca yalanlar söylemekle suçladı.

KAYNAK:TEVHİDHABER