İsrail Büyükelçisi BM Genel Kurulu Başkan Yardımcılığına Seçildi

İsrail Büyükelçisi BM Genel Kurulu Başkan Yardımcılığına Seçildi

İsrail'in BM büyükelçisi Gilad Erdan, Tel Aviv'e kurum üzerinde daha fazla hakimiyet sağlayacak bir hamleyle BM Genel Kurulu başkan yardımcılığına seçildi.

İsrail'in BM büyükelçisi Gilad Erdan, Tel Aviv'e kurum üzerinde daha fazla hakimiyet sağlayacak bir hamleyle BM Genel Kurulu başkan yardımcılığına seçildi.

UNGA'daki 21 başkan yardımcısından biri olarak Erdan, bir yıllık görevine Eylül ayında Meclis'in yıllık oturumu için toplanacağı ve toplantılara başkanlık etmesine ve bu toplantıların gündemlerinin belirlenmesine katılmasına olanak tanıyacak şekilde başlayacak.

Erdan'ın göreve atanmasının İsrail'e bir bütün olarak BM içinde daha fazla nüfuz kazandıracağı tahmin ediliyor ve Erdan bunu "Filistinlilerin ve diğerlerinin BM'de süregelen yalanları" karşısında değerli bir platform olarak nitelendiriyor.

"Bu zafer, düşmanlarımıza BM'de ve uluslararası arenada lider rollerde yer almamızı engellemeyecekleri konusunda net bir mesaj veriyor. Nefret asla gerçeğe galip gelmemeli. Buna izin vermeyeceğim" dedi.

Siyonist İsmin atanması , Filistinlilerin ve insan hakları gruplarının giderek artan bir şekilde BM'den İsrail güçleri tarafından işlenen ve sonuncusu kıdemli Filistinli-Amerikalı gazeteci Shireen Abu Akleh'in Cenin'de öldürülmesi olan çok sayıda insan hakları ihlaliyle ilgili soruşturma yürütmesini talep ettiği bir zamanda geldi

GÖRÜŞ: BM, insan hakları gündemiyle çelişmeye devam ediyor

İsrail güçleri onu başından vuranların kendileri olduğunu reddedip suçu Filistinlilere yüklerken, bazı görgü tanıklarının yanı sıra kamera görüntüleri ve görüntüler, kadının öldürülmesinden işgal güçlerinin sorumlu olduğunu belirtti. BM'nin Filistin Özel Raportörü de cinayetin "olası bir savaş suçu" olduğunu kabul etti.

BM, İsrail'in Filistinlilere karşı apartheid önlemleri ve politikaları kullandığını ve Batı Şeria'da uluslararası hukuku ihlal etmeye devam ettiğini kabul etse de, küresel kurum veya üye devletler tarafından Tel Aviv'den hesap sormak için çok az şey yapıldı.

Analistler ve insan hakları grupları artık Erdan'ın yeni konumunun İsrail'in bu tür ihlaller karşısında cezasız kalmasını sağlamak ve ona BMGK ve gündemi üzerinde daha fazla etki ve hakimiyet sağlamak için kullanılacağından korkuyor.

Erdan, Meclis başkan yardımcısı olarak atanan ilk İsrail büyükelçisi değil, ancak selefi Danny Danon da 2017'de BMGK'nın 72. oturumunda göreve seçildi.