İsrail Başsavcılığı'ndan Netanyahu'ya Yargı Paketi Uyarsı

İsrail Başsavcılığı'ndan Netanyahu'ya Yargı Paketi Uyarsı

İsrail Başsavcılığı'ndan Netanyahu'ya yargı sistemini değiştirme çabalarından uzak durma çağrısı

İsrail başsavcısı, başbakanın hükümetinin İsrail'in yargı sisteminde değişiklik yapma çabalarından kaçınması gerektiğini duyurdu.

İsrail Kabinesinin hukuk danışmanı Gali Baharaf Miara, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bir çıkar çatışmasıyla karşı karşıya kalabilir dedi

Netanyahu Perşembe gecesine kadar herhangi bir açıklama yapmamıştı. Adalet Bakanı Yario Levin yaptığı açıklamada Miara'yı başbakanın yargının yetkilerini etkileyecek reformlar konusundaki tutumunu açıklamasını engellemeye çalışmakla suçladı.

Milletvekili ve iktidar koalisyonu üyesi Sishma Rosman, yargı reformunun Netanyahu'ya açılan ceza davasıyla hiçbir ilgisi olmadığını ve Miara'nın konuşmasının değişikliklerin onaylanmasında herhangi bir etkisinin olmayacağını açıkladı.

Knesset'in Anayasa, Hukuk ve Yargı Komisyonu başkanı Rosman, Kudüs Halkla İlişkiler Merkezi'nde diplomatlar ve gazetecilerle yaptığı toplantıda bu sözleri söyledi.

Netanyahu'nun partisi (Likud), hükümet koalisyonunun liderleri tarafından yapılan açıklamada Levin ve Rossman'a benzer bir pozisyon ortaya koydu. Miara, 2021'de Netanyahu'yu görevden alan eski hükümetin gölgesinde göreve getirildi.

Altıncı kez göreve gelen İsrail Başbakanı, yargı sisteminin son yıllarda haddini aştığını söyledi. Ayrıca Netanyahu hükümetindeki bakanlar, Yüksek Mahkeme'yi vatandaşlardan ayrı olarak nitelendirdi.

Ancak yargıçların atanması üzerindeki siyasi kontrolü güçlendirme ve Yüksek Mahkeme'nin hükümete karşı yasaları veya kararları bozma yetkisini zayıflatma planları, on binlerce İsraillinin protesto için sokaklara çıkmasına neden oldu.

Önerilen değişiklikleri eleştirenler, bu değişikliklerin yargı sisteminin siyasallaşmasına yol açacağını ve bağımsızlığına zarar vereceğini, demokrasiyi yok edeceğini, yolsuzluğu teşvik edeceğini ve ekonomiye zarar vereceğini söylüyor.

Amerikan medyasına verdiği son röportajlarda Netanyahu, plan yasalaşırsa yatırımcıların İsrail'den kaçacağına dair endişeleri yatıştırmak amacıyla planı savundu.

Netanyahu, Fox Business Network ile yaptığı bir röportajda şunları söyledi: Bu planın İsrail ekonomisine büyük ölçüde yardımcı olacağına inanıyorum. Yargı sistemindeki bu reform, gereksiz şikayetlerin azaltılmasına yardımcı olacaktır dedi.

Standard & Poor's küresel derecelendirme direktörü Maxim Rybnikov, Reuters'e önerilen değişikliklerin İsrail'in kredi notunu etkileyebileceğini söyledi ve düzinelerce ekonomist Netanyahu'yu planından vazgeçmeye çağırdı.

Kaynak:Haber Kaynağı