Israel Hayom: Hizbullah'ın tünel ağı Hamas'ınkinden çok daha geniş ölçekli

Israel Hayom: Hizbullah'ın tünel ağı Hamas'ınkinden çok daha geniş ölçekli

Israel Hayom gazetesi, Hizbullah'ın Lübnan'daki tünel ağının Filistin direnişinin Gazze'de inşa ettiğinden çok daha sofistike olduğuna dikkat çekti.

Israel Hayom gazetesine konuşan Alma Center'ın eski istihbarat uzmanları, Hizbullah'ın 'İran ve Kuzey Kore'nin yardımıyla' son 18 yıldır saldırı, stratejik ya da bubi tuzaklı tüneller üzerinde çalıştığını öne sürdü.

Gazetede yer alan makalede, "Hizbullah'ın Lübnan'daki geniş tünel ağı Hamas'a kıyasla tamamen farklı bir ölçekte," ifadelerine yer verildi.

Hizbullah'ın tünel ağının Gazze Şeridi'ndekilerden daha tehlikeli, daha derin, daha geniş ve yok edilmesi daha zor olan yüzlerce kilometrelik yeraltı tesislerini kapsadığı belirtilen makalede, "Kuzey Koreli uzmanların yardımıyla inşa edilen tüneller Beyrut'taki kilit komuta merkezlerini Beka Vadisi ve Güney Lübnan'a bağlıyor. Stratejik tüneller aynı zamanda silahların depolanması ve fırlatılması, kuvvetlerin taşınması ve araçların hareketi için birer manivela işlevi görüyor," denildi.

Makalede, Hizbullah'ın saldırı ve stratejik tünellere ilave olarak sınıra doğru gizlice hareket etmek için taktik tüneller ve bubi tuzaklı tüneller de inşa ettiği kaydedilerek, "İsrail'in Hizbullah'ın yeraltı ağına dair iyi bir istihbarat resmi var ve bu da stratejik eğitim ve hedefe dönük operasyonlara imkan yaratıyor. İsrail, geçmişte Hizbullah'ın eylemlerine verdiği karşılık nedeniyle eleştirilere maruz kalmış olsa da artık daha proaktif bir yaklaşım benimsiyor," iddiasında bulunuldu.

Lübnan'daki tünellerin sert kayaların içine inşa edildiği ve hava ya da topçu saldırılarına karşı doğal bir koruma sağladığına işaret edilen makalede, şöyle devam edildi:

"İsrail'in Lübnan'da yeraltı savaşına girmeye hazır olup olmadığı sorgulanıyor ve geniş tünel ağını keşfedip yok edebileceği kuşkulu. Muhtemel saldırılar karşısında dayanıklılığı artırmak için İsrail'de yeraltı tesisleri inşa etmek üzere bir birlik kurulması önerilmişti. Zorluklara rağmen, İsrail'in Gazze'deki çatışmalardan edindiği tünel tecrübesi, Hizbullah'ın Lübnan'daki tünel ağıyla yüzleşmeye hazır olma düzeyi sağlıyor." (YDH)