İslami Cihad  Arabulucu Olan Mısır'la Görüşmeleri Yarıda Kesti

İslami Cihad Arabulucu Olan Mısır'la Görüşmeleri Yarıda Kesti

İslami Cihad'ın Siyonist rejimin uyarılarına karşı çıkması sonrası Mısır'ın arabuluculuğunda kesinti

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Filistin İslami Cihat Hareketi heyeti ile Mısır İstihbarat Teşkilatı başkanının Filistin topraklarında ateşkesi sürdürme ve çatışmaların tırmanmasını önleme çabalarına ilişkin ilk görüşmesi sonuç vermedi.

İslami Cihad hareketinin lideri de şunu ilan etti: Batı Şeria'daki ateşkes, sadece İsrail hükümetinin mutabakatları veya emirleri değil, açık bir anlaşma çerçevesinde olmalıdır. Mısırlı yetkililer de Filistin davasının bölgesel yaklaşımlardan ve değişimlerden uzak tutulması gerektiğini, Filistinlilerin kaderinin gibi diğer ülkelerin kararlarına bağlı olmaması gerektiğini vurguladı.

Filistin İslami Cihat hareketi, Siyonist rejime askeri ve siyasi liderlere yönelik herhangi bir saldırının büyük bir savaşın başlangıcı olduğu ve bu durumda hiçbir arabuluculuğun işe yaramayacağı mesajını ve uyarısını verdi.

İslami Cihad'ın Mısır gezisi, İsrail güçlerinin Cenin kampına düzenlediği ve 10 Filistinlinin şehit edilmesiyle sonuçlanan saldırısının ardından gerçekleşti. Ardından Kudüs'te İsraillilere yönelik iki operasyon düzenlendi

Gazze'de ateşkesi sağlamaya ve Batı Şeria'da yeni bir intifadayı önlemeye çalışan Mısır, bu konuda Ürdün ve Katar gibi Arap ülkeleriyle temasa geçti.

Mısır, Gazze'deki diğer Filistinli grupları Kahire'ye davet etmeyi planlıyor. Hamas heyeti bugün (Pazartesi) Mısır'a gidiyor. İlk heyet Hamas Siyasi Bürosu üyesi Ruhi Mashtahi'den oluşuyor ve heyetin geri kalanına Hamas Siyasi Bürosu başkanı İsmail Haniyeh başkanlık ediyor. Ayrıca Mısır, Kahire'ye gitmesi planlanan Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile yeni müzakerelere hazırlanıyor.

Kaynaklara göre Abbas, arabulucuların son krizle ilgili önerilerinin çoğuna karşı çıktı. Tel Aviv'in politikasının yararlı olmadığını vurguladı.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) siyasi komitesi üyesi Usame el-Quasmi, Abbas'ın güvenlik koordinasyonunun askıya alınması da dahil olmak üzere İsrail ile ilişkilere ilişkin eylemlerinden vazgeçmesi yönündeki tüm baskılara karşı olduğunu belirtti.