İşgalci  İsrail  4  Müslüman Ülke İle Normalleşiyor

İşgalci İsrail 4 Müslüman Ülke İle Normalleşiyor

İsrail, 4 Arap ülkesini normalleşme anlaşmalarına dahil etmek için müzaker yürütüyor

"İsrail Bugün" gazetesi, İsrail'in dört Arap ve İslam ülkesini normalleşme anlaşmalarına dahil etmek için müzakerelerde bulunduğunu ortaya koydu.

Gazete, bir haberde Moritanya, Somali, Endonezya ve Nijer ile normalleşme müzakerelerinin sürdüğünü belirterek, bu gelişmelerin Suudi Arabistan'ı bu anlaşmalara dahil etme çabalarının hararetinin azaldığı bir dönemde gerçekleştiğini belirtti.

Gazete, geçtiğimiz günlerde İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in bu dosya üzerinde çalıştığına işaret ederek, işgal hükümetinin Başbakanı Binyamin Netanyahu ile aralarında ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in de bulunduğu üst düzey Amerikalı yetkililerin Ulusal Güvenlik'ten sorumlu olduğuna dikkat çekti. Danışman Jake Sullivan ve Lübnan ile deniz sınırlarının çizilmesi müzakerelerinde arabulucu olan Amos Hochstein, perde arkasında bu dosya üzerinde çalışıyor.

Gazeteye göre Cohen, Almanya ziyareti ve Dışişleri Bakanı Analina Berbock ile görüşmesi sırasında Berlin'den Moritanya ve Nijer başta olmak üzere bu müzakerelerde ilerleme sağlanmasına yardımcı olmasını talep etti ve dikkatlerin Somali'ye çevrildiğini kaydetti. özellikle Somali Devlet Başkanı Hassan Sheikh Mahmoud tarafından ve Somali'nin coğrafi konumu nedeniyle İsrail'in bu tür ilişkilerde çıkarı olduğunu söyledi.

İsrail, uranyum ihraç eden bir ülke olarak Nijer ile ilişkilerin önemini görüyor ve Nijer ile ilişki kurmayı başarırsa, kendisine düşman olan ülkelere uranyum satışını engelleyebileceğini ve gidişatı değiştirebileceğini umuyor. Nijer'in uluslararası forumlarda oy kullanma biçimi.En büyük İslam ülkesi olan Endonezya ise İsrail ile dolaylı olarak ekonomik, ticari ve turizm ilişkileriyle ilişkilidir.

Kaynak: TEVHİDHABER