İran Ve Suudi Arabisatan Arasında Yeni Gelişme

İran Ve Suudi Arabisatan Arasında Yeni Gelişme

Suudi Arabistan ve İran, Tahran'daki Suudi Büyükelçiliği'ne yapılan saldırının ardından 2016'da ilişkileri kopardı.

İran devlet televizyonu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, üç İranlı diplomatın altı yıl içinde ilk kez Tahran'ın Cidde'deki İslam İşbirliği Teşkilatı'ndaki (İİT) misyonunu temsil etmek üzere Suudi Arabistan'a geldiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Saeed Khatibzadeh düzenlediği basın toplantısında, "Üç İranlı diplomat İİT'teki çalışmalarına başlamak için Cidde'ye geldi." dedi

Sözcü, Tahran'ın Riyad'daki büyükelçiliğini yeniden açmaya hazır olduğunu söyledi. Ancak, böyle bir hareketin "Suudi tarafının hangi pratik önlemleri alacağına bağlı" olduğunu da sözlerine ekledi.

İran ve Suudi Arabistan, Şii din adamı Nimr al-Nimr'in Suudi yetkililer tarafından idam edilmesinin ardından Tahran'daki Suudi Büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırının ardından Ocak 2016'da diplomatik ilişkileri koparmıştı.

İki ülke arasındaki ilişkiler, Eylül 2016'da İran'ın Suudi yetkilileri Müslümanların kutsal şehri Mekke'de 2015 yılında meydana gelen izdihamda yaklaşık 400 İranlı hacının ölümüne kasten neden olmakla suçlamasıyla daha da kötüleşti.

İki taraf o zamandan beri güçlü bir bölgesel rekabete girdi ve genellikle birbirlerini bölgesel nüfuz için bir vekalet savaşı yürütmekle suçladı.

AA English


.