İran Savaşı ABD Halkının Cebini Yakıyor: Hane Başına 2 Bin Dolar!

İran Savaşı ABD Halkının Cebini Yakıyor: Hane Başına 2 Bin Dolar!

Moody’s Analytics Başekonomisti Mark Zandi, ABD ve İsrail’in İran’a karşı başlattığı savaşın Amerikan halkına maliyetinin 265 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Zandi’ye göre savaş, ortalama bir Amerikan hanesine yaklaşık 2 bin dolara mal oldu.

Moody’s Analytics Başekonomisti Mark Zandi, ABD ve İsrail'in İran'a karşı başlattığı savaşın Amerikan ekonomisine ağır bir mali yük getirdiğini belirterek, savaşın başlangıcından bu yana ortalama bir Amerikan hanesinin yaklaşık 2 bin dolarlık ek maliyetle karşı karşıya kaldığını açıkladı.

Moody’s Analytics Başekonomisti Mark Zandi, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, yaklaşık sekiz aydır devam eden İran savaşının ABD halkı üzerindeki ekonomik etkilerine dikkat çekti.

Zandi, hesaplamalarına göre savaşın ABD genelindeki toplam maliyetinin 265 milyar dolara ulaştığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Yaklaşık 2 bin dolar. Benim hesaplamalarıma göre, İran savaşının yaklaşık sekiz ay önce başlamasından bu yana ortalama bir Amerikan hanesine maliyeti bu kadar. Ülke genelinde ise bu rakam 265 milyar dolara ulaşıyor."

Enerji fiyatlarındaki artış haneleri vurdu

Savaşın Amerikan halkına getirdiği ekonomik yükün en önemli nedenlerinden birinin yükselen enerji fiyatları olduğunu belirten Zandi, benzin, motorin ve jet yakıtı fiyatlarında yaşanan artışlara dikkat çekti.

Zandi, savaş öncesinde galon başına 3 doların biraz altında olan normal benzin fiyatının 4,37 dolara yükseldiğini, motorin fiyatının 6 doları aştığını ve jet yakıtı fiyatlarının neredeyse iki katına çıktığını ifade etti.

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte konutlarda kullanılan ısınma yakıtlarının yüksek fiyatlarının da hane bütçeleri üzerindeki baskıyı artırdığını belirtti.

Zandi'nin hesaplamalarına göre enerji fiyatlarındaki yükseliş, ortalama bir Amerikan hanesine yaklaşık 1.100 dolarlık ek maliyet getirdi. Mevcut fiyat seviyelerinde bu yükün hane başına haftalık yaklaşık 50 dolar daha artmaya devam ettiği kaydedildi.

Yüksek faiz oranları da maliyeti artırıyor

Zandi, savaşın tetiklediği enflasyonist baskıların faiz oranlarını da etkilediğine işaret etti.

Savaş öncesinde yüzde 6'nın altında bulunan sabit faizli konut kredisi oranlarının yüzde 7,5 seviyesine yükseldiğini belirten Zandi, artan faizlerin hane başına yaklaşık 540 dolarlık ek ekonomik maliyet oluşturduğunu hesapladı.

Doğrudan askerî harcamaların ise hane başına yaklaşık 360 dolarlık maliyete karşılık geldiğini ifade etti.

Savaş, gelir artışının yarısını götürdü

Zandi, savaşın toplam ekonomik maliyetinin son sekiz ayda ortalama bir Amerikan hanesinin elde ettiği gelir artışının yaklaşık yarısını tükettiğini belirtti.

Ekonomik yükün giderek ağırlaştığına dikkat çeken Zandi, savaşın Amerikan kamuoyunda neden bu kadar tepkiyle karşılandığının bu rakamlarla anlaşılabileceğini vurguladı.