İran, rejim değişikliği girişimi halinde İsrail nükleer tesislerini hedef alacağını duyurdu

İran, rejim değişikliği girişimi halinde İsrail nükleer tesislerini hedef alacağını duyurdu

İranlı yetkililer, İsrail ve ABD’nin ülkede rejim değişikliği yönündeki girişimlerinin devam etmesi halinde İsrail’in Dimona kentindeki nükleer reaktörün vurulacağını açıkladı.

İran yönetimi, İsrail ve ABD tarafından desteklenen bir rejim değişikliği girişiminin sonuçlanması durumunda İsrail’in Dimona kentindeki nükleer reaktörün hedef alınacağını duyurdu. İsrail’in Negev Çölü’nde bulunan ve 1964 yılından bu yana faaliyette olan, doğal uranyum kullanılan ağır su reaktörü (IRR-2), Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) denetiminde bulunmuyor.

ISNA ajansına konuşan İran kaynakları, tesisin nükleer silah yapımında kullanılan plütonyum üretiminde kullanıldığını öne sürerken, İsrail yönetimi söz konusu iddialara dair doğrulama veya yalanlama yapmadı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkede rejim değişikliği ihtiyacına yönelik açıklamalarının ardından, 28 Şubat tarihinde ABD ve İsrail tarafından başlatılan ortak askeri operasyon sonucu İslam Devrimi Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney şehit oldu.

Operasyonda ayrıca, İslam Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Başkomutanı Muhammed Pakpur, Hamaney’in danışmanı ve İran Savunma Konseyi Başkanı Ali Şemhani, İran Genelkurmay Başkanı Abdülrahim Musevi ve Savunma Bakanı Aziz Nasırzade şehit düştü..

Mevcut durumda devlet yönetimi, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini-Ejei ve Anayasayı Koruyucular Konseyi üyesinden oluşan bir yapı tarafından geçici olarak yürütülüyor.

Uzmanlar meclisinde liderlik seçimi süreci başladı

Şehit Hamaney’in halefinin belirlenmesi görevi, 88 din aliminden oluşan Uzmanlar Meclisi’ne ait. Meclis Divan Üyesi Mahmud Recebi, 4 Mart tarihinde yaptığı açıklamada yeni liderin seçimi için sürecin başlatıldığını duyurdu.

The New York Times (NYT) kaynaklarına göre, Hamaney’in 56 yaşındaki oğlu Mücteba Hamaney, göreve en yakın aday konumunda bulunuyor. Ancak uzmanlar, Hamaney’in oğlunun adaylığının açıklanmasının ardından ABD ve İsrail tarafından doğrudan hedef haline gelebileceğini ve bu kararın Şii din adamları arasında babadan oğula geçişin hoş karşılanmaması nedeniyle iç huzursuzluğa yol açabileceğini belirtiyor.

İsrail Savaş Bakanı İsrail Katz, ülkesinin tutumuna ilişkin yaptığı değerlendirmede, Tahran’daki yönetimde seleflerinin siyasi çizgisini devam ettirecek herhangi bir liderin İsrail’in meşru hedefi olacağını vurguladı.(Harici)