İRAN HÜRMÜZ’DEN ÜCRET ALMAYA BAŞLADI!
İran Meclis Başkan Yardımcısı Hamid Rıza Hacı Babai, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Hürmüz Boğazı’ndan alınan geçiş ücretlerine ilişkin ilk gelirlerin Merkez Bankası hesabına yatırıldığını duyurdu.
Babai, dünya petrolünün %20’sinin ve doğal gazının %35’inin Hürmüz Boğazı’ndan geçtiğini belirterek, “Bu geçidi kontrol etmek, İran’ın küresel ekonomideki rolünü belirler” ifadelerini kullandı.
Daha önce İran Parlamentosu Başkanlık Divanı üyesi Ahmed Nadiri, Hürmüz geçiş ücretlerinin İran riyali üzerinden alınacağını ve bu uygulamanın kalıcı olacağını açıklamıştı.
İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ise Hürmüz Boğazı’nın İslam Cumhuriyeti’nin kontrolünde olduğunu vurgulayarak, ABD’nin uyguladığı ablukanın kaldırılmaması halinde boğazdaki geçişlerin kısıtlanacağını ifade etti.
İran’ın belirlediği şartlara göre, boğazdan yalnızca ticari gemilerin geçişine izin verilecek, bu gemilerin niteliğine ise İran karar verecek. Ayrıca geçiş yapan gemiler “güvenlik ücreti” ödemek zorunda olacak ve geçişler İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri koordinasyonunda gerçekleştirilecek.
