İran: Güvenlik ya herkes için olur ya da hiç kimse için olmaz

İran: Güvenlik ya herkes için olur ya da hiç kimse için olmaz

ABD’nin Hürmüz Boğazı’na yönelik abluka planına sert tepki gösteren İran, bu adımı “deniz haydutluğu” olarak nitelendirirken, liman güvenliğinin tehdit edilmesi halinde bölgedeki hiçbir noktanın güvende olmayacağı uyarısında bulundu.

ABD’nin İran İslam Cumhuriyeti limanlarına deniz ablukası uygulama kararına yanıt olarak, İran Silahlı Kuvvetleri’nin “Hatemu’l-Enbiya” Karargahı Sözcüsü Tuğgeneral İbrahim Zülfikari, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “ABD’nin uluslararası sularda gemi geçişine kısıtlama getirmesi yasa dışıdır ve deniz haydutluğu anlamına gelir” dedi.

Zülfikari, Körfez ve Umman Denizi’ndeki liman güvenliğine ilişkin olarak da, “Güvenlik ya herkes için olur ya da hiç kimse için olmaz” ifadelerini kullandı.

İran devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında Zülfikari, İran limanlarının güvenliğinin tehdit edilmesi halinde “bölgede hiçbir limanın güvende olmayacağını” vurguladı. İran Silahlı Kuvvetleri’nin, ülkenin yasal haklarını savunmayı “doğal ve meşru bir görev” olarak gördüğünü belirten Zülfikari, İran’ın kendi karasularındaki egemenliğinin de halkın doğal hakkı olduğunu ifade etti.

Zülfikari ayrıca, İran karasularındaki güvenliğin silahlı kuvvetler tarafından kararlılıkla sağlanmaya devam edileceğini belirterek, “Daha önce de defalarca açıklandığı üzere düşman gemilerinin Hürmüz Boğazı’ndan geçişine izin verilmeyecektir” dedi. Diğer gemilerin ise İran Silahlı Kuvvetleri’nin belirlediği kurallara uymak şartıyla geçiş yapmaya devam edeceği kaydedildi.

Açıklamada, İran’a yönelik tehditlerin sürmesi halinde Hürmüz Boğazı üzerinde kalıcı bir kontrol mekanizmasının uygulanacağı da belirtildi.