İnternet okuru gündeme yabancı (ARAŞTIRMA)

İnternet okuru gündeme yabancı (ARAŞTIRMA)

Beş gazetenin internet sitesinin 3 ay süreyle araştırılması sonucunda ortaya çıkan veriler internet okurunun gündemdeki konulara ilgisiz olduğunu gösteriyor.

En çok okunan ilk 5 haberde yüzde 44 ile magazin öne çıkarken gündemdeki. konuların en çok okunanlar arasındaki oranı yüzde 12'de kalıyor. Araştırmaya göre gündem haberlerin en çok takip edildiği site ise www.zaman.com.tr.

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Basın ve Yayın Bölümü'nden Ali Arıcı'nın yaptığı araştırmada internet sitesi de olan 5 büyük ulusal gazetenin (Akşam, Sabah, Hürriyet, Yeni Şafak ve Zaman), sanal ortamdaki haberleri incelenmiş. 2008 yılının son çeyreği baz alınarak yapılan incelemede gazetelerin internet sitelerinde "en çok okunan haberler" linki altında yer alan haberler takip edilmiş. İşte arıcı'nın yaptığı araştırmanın sonuçları... Üç aylık araştırma süreci kapsamında ele alınan gazetelerin internet sitelerinde, en çok okunan ilk 5 haberin, genellikle, magazin, şiddet, cinsellik ve futbol içerikli olduğu görülmektedir. Akşam Gazetesi'nin internet sitesinde en çok okunan ilk 5 haberin dağılımında, magazin haberleri ortalama 2,2 haber (%44) ile başı çekmektedir. Geriye kalan 3 haberin yaklaşık 1,4'ü (%28) şiddet ve cinsellik konularındadır. Haber konularına göre incelenen en çok okunanlar listesinde üçüncü sırayı futbol haberleri yaklaşık 0,8 (%16) oranıyla almaktadır. Son sırada ise gündem konuları 0,6 (%12) yer almaktadır. Sabah Gazetesi'nin internet sitesinde de durum benzer şekildedir. Magazin konulu haberler, en çok okunan ilk 5 haber listesinde, ortalama 2 habere karşılık gelmektedir. Diğer en çok okunan haber içerikleri, sırasıyla, futbol, şiddet, cinsellik ve gündem konularındadır. Zaman ve Hürriyet Gazetelerinin internet sitelerinde durum değişkenlik gösterse de, her iki internet sitesinde de magazin, şiddet, cinsellik ve futbol türü konular, gündem haber içeriklerinden sonra listede yer almaktadır. Hürriyet internet sitesinde en çok okunan ilk 5 haberin içerisinde, gündem konulu haberler % 40'lık oranla ilk sırada yer almaktadır. İkinci sırada ise magazin konulu haberler yaklaşık %30 oranında, okur kitlesi tarafından seçilerek tıklanmıştır. Zaman internet sitesinde gündem haberleri aynı oranda okunurken, ikinci sırayı şiddet ve cinsellik türü haberler %28 ile almaktadır. Yeni Şafak Gazetesi'nin internet sitesinde, şiddet ve cinsellik türü haberler, en çok okunan ilk 5 haberin, ikisini oluşturmaktadır. Bu internet sitesinde haber içeriklerinin, okunma sıklığına göre dağılımı; şiddet ve cinsellik 2 haber (%40), gündem 1,2 haber (% 24), magazin ortalama 1 haber (% 20) ve futbol yaklaşık 0,8 haber (%16) şeklindedir.

Tablo 1. Üç Aylık Genel Tarama Süreci Sonucunda Oluşan, Gazetelerin İnternet Sitelerinde En Çok Okunan Haber Konularının Payları (200/700)


İlk haftası ön değerlendirme haftası olmak üzere, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yapılan tarama sürecinde, toplamda 4 hafta incelenmiştir. Her gün 5 gazetenin en çok okunan haberler sıralamasındaki 25 haber, her hafta en çok okunan 175 haber, dolayısıyla, 3 aylık total değerlendirmede incelenen 700 haber, gündem konuları, magazin, şiddet, cinsellik ve futbol içeriklerinde kategorize edilerek analiz edilmeye çalışılmıştır. Tarama aşamasında incelemeye alınan Akşam, Sabah, Hürriyet, Yeni Şafak ve Zaman gazetelerinin internet sitelerinde en çok okunan ilk 5 haberin, yaklaşık 4'te biri gündemle ilişkili önemli haber konularından oluşmaktadır. Geriye kalan 4'te 3'lük dilim, magazin, cinsellik, futbol ve şiddet türü içeriklere sahip haberlerden oluşmaktadır. Yani bilgi vermeyen, "ciddi" olmayan haberler, en çok okunanlar listesinde gündemin ve kamuoyunun önüne geçmiştir. Toplamda incelenen 700 haberden yaklaşık 200'ü, günün önemli haber içerikleri ve gündem konulu haber başlıklarından meydana gelmektedir. 2008 yılının son çeyreğinde yapılan 3 aylık değerlendirmede, bir başka deyişle 4 haftalık araştırmada en çok okunan haberler linki altında yer alan yaklaşık 500 haber, popüler içerikte, yani magazin, cinsellik, şiddet ve futbol konularındadır.

Tablo 2. Gazetelerin İnternet Sitelerinde, İzler Kitlenin Takip Ettiği En Çok Okunan İlk 5 Haberin, Konularına Göre Sayısal Dağılımı


Etiketler: internet gündem araştırma En Çok Okunan Haber